Nyheter internationellt

Global facklig kongress diskuterar rättighetsfrågor

I dag inleds världsfacket IUL:s kongress. Stärkta rättigheter för unga arbetstagare, HBTQI-personer och kvinnor är i fokus. I vissa länder är det livsfarligt att inte vara straight, säger HRF:aren Mathias Westbrand Emilsson som är på plats.

Publicerad 29 augusti 2017
Global facklig kongress diskuterar rättighetsfrågor
Inför kongressen hölls också en HBTQI-konferens där HRF:aren Mathias Westbrand Emilsson deltog. Foto: Mathias Westbrand Emilsson.
Mathias Westbrand Emilsson. Foto: Henry Lundholm.

IUL, den globala organisationen för fackföreningar inom livsmedel, jordbruk och turism, inleder sin kongress i Genève i dag. Under kongressen bestäms vilka frågor IUL ska driva under de kommande fem åren.
– Vi i Sverige vet hur svårt det kan vara att rekrytera unga till facket och att inkludera HBTQI-personer. Men vi jobbar aktivt för att ändra på det. I många andra länder finns det inte sådant tänk. Det är till och med kriminaliserat att vara homo-, bi- eller transsexuell i många länder, säger Mathias Westbrand Emilsson som ingår i Hotell- och restaurangfackets delegation.

Inför kongressen har det hållits en ungdomskonferens och en HBTQI-konferens.
– Det blev en känslosam och mycket personlig stämning när vi fick höra berättelser om hur HBTQI-personer har det. En lesbisk kvinna från Brasilien berättade om hur det trots att det finns lagar som tillåter samkönade äktenskap ändå förekommer mycket våld mot HBTQI-personer, misshandel och mord, säger Mathias Westbrand Emilsson.

HBTQI

HBTQI är ett begrepp för homo- och bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella (som inte går att definiera som entydigt man/kvinna).

Det ska bildas kommittéer som ska sätta press på de fack runt om i världen som inte alls jobbar med rättigheter och inkludering. Kongressen väntas också besluta att det ska vikas platser för unga och HBTQI-personer i beslutande fackliga organ. IUL har sedan 2007 arbetat på ett liknande sätt för att stärka kvinnors rättigheter. Då blev det till exempel inskrivet i stadgarna att delegationer som inte är jämställda inte heller får rösträtt under kongressen.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här