Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gäster sextrakasserar mer än chefer

När LO-kvinnor i serviceyrken blir sexuellt trakasserade är det ofta gästen, kunden eller patienten som har varit framme. Det visar en ny undersökning som LO har gjort.

Publicerad 3 mars 2004

70 procent av de kvinnliga LO-medlemmarna finns samlade i de tre stora serviceförbunden; Hotell- och restaurang, Handels och Kommunal. Och det är gäster, kunder och vårdtagare som utsatt 7,5 procent av alla LO-kvinnor för tafs, sexförslag, snuskiga gester och skämt under de senaste 12 månaderna. Bara 1,3 procent av LO-kvinnorna har blivit behandlade på samma sätt av chefer och arbetskamrater.

– Klass och kön blir så tydligt i undersökningen. I LO-yrkena är det att man ska sätta andras välbefinnande före sitt eget, kunden har alltid rätt, säger Jenny Lindblad, utredare på LO.

Det finns också en annan form av trakasserier, som inte är sexuella men ändå grundas på könstillhörighet. Det kan vara att bli förlöjligad, att bli ignorerad, att inte få information, att någon generaliserar om ens kön: »Typiskt kvinnor, de kan aldrig?«.
7,4 procent av LO-kvinnorna har upplevt sådant från sina arbetskamrater och chefer.

De som arbetar på arbetsplatser där det egna könet är i minoritet utsätts för trakasserier i högre grad än genomsnittet. Kvinnor blir dock oftare trakasserade än män oavsett hur fördelningen är mellan kvinnor och män. Där de flesta anställda är kvinnor kommer trakasserierna från utomstående personer.

Det kan LO-kvinnornas utsatthet kan bero på:
* En osäker anställningssituation med vikariat och inhopp.
* Jobb som innebär kontakt med personer påverkade av alkohol och droger
* Den anställda ska ge vård eller service till den som trakasserar.
* En utsatt miljö där ensamarbete och sena arbetstider i hög utsträckning är vanligt

För förhindra trakasserier är det viktigt hur arbetsgivaren organiserar arbetet, så att den anställda inte hamnar ensam i en utsatt siuationen.
? Det ska inte vara den enskildes ansvar, säger Jenny Lindblad.

Utredningen ska följas upp med intervjuer där medlemmar ska få berätta mer om hur de upplever de sexuella trakasserierna.

Fakta ur utredningen
* Kvinnor i alla åldrar utsätts för trakasserier. 9,4 procent av LO-kvinnorna under 30 år har blivit sextrakasserad av en gäst eller kund. Samma siffra för kvinnor i 30-50 årsåldern är 8,7 procent.
* Kvinnor i tjänstmannafack möter oftast icke-sexuella trakasserier. Var tionde TCO-kvinna och var femte SACO-kvinna har känt sig hånad, förbisedd eller illa behandlad på grund av sitt kön.
* Män blir också utsatta. 0,7 procent av LO-männen har sextrakasserats av någon de arbetar med och 0,9 procent har råkat ut för en gäst eller kunds sextrakasserier. 2,6 procent av männen har även blivit förlöjligade eller sämre behandlade av sina arbetskamrater på grund av det kön de tillhör.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här