De senaste åren har reglerna för vad som händer vid dag 180 i en sjukskrivning mjukats upp. Nu föreslår en utredning en återgång till hårdare regler.
År 2008 började en ny rehabiliteringskedja gälla, med fasta och tuffa tidsgränser i sjukförsäkringen.
Under senare år har flera förändringar gjort att risken minskat för att sjuka hamnar i kläm. Men nu väntar tuffare tag igen.
Det är inget som HRF gillar, förklarar Malin Ackholt, ordförande.
– Att man inte får lov att vara sjuk tills man blir frisk är ett synsätt som får mig att bli riktigt förbannad.
Bland annat pekar Malin Ackholt på den föreslagna återgången till en hårdare prövning av arbetsförmågan efter sex månader.
Men är det inte rimligt att man försöker minska kostnaderna för sjukskrivningar?
– Alla kostnader för att människor är sjuka är egentligen ett misslyckande. Man kan bli sjuk av olika saker, men om man vill ha ner sjukskrivningskostnaderna måste man satsa på förebyggande arbete inom framför allt arbetsmiljön. Det har man inte gjort.
Det är lika viktigt som att lägga pengar på forskning för att folk kan bli sjuka på andra sätt.
Fyra förslag från utredningen
I utredningen som regeringen har beställt finns en rad åtgärder som syftar till att korta sjukskrivningarna och minska kostnaderna. Här är exempel på några av dem.
1 Övervägande skäl
Normalt ska arbetsförmågan hos den som är sjukskriven mer än 180 dagar bli prövad mot andra jobb på arbetsmarknaden, inte bara det man är sjukskriven från.
Än så länge finns dock en regel som säger att om det finns övervägande skäl att tro att den sjukskrivne ska kunna gå tillbaka till sitt gamla jobb inom ett år, så kan den prövningen flytta fram i tiden.
Samma sak gäller om det är stor sannolikhet att den sjukskrivne kan återgå till sitt gamla jobb inom 1,5 år. Då kan man slippa söka normalt förekommande jobb på arbetsmarknaden efter dag 180 av sjukskrivning.
Nytt förslag: Övervägande skäl försvinner som grund för beviljande av sjukpenning efter dag 180.
I stället ska Försäkringskassan, om det inte finns särskilda skäl mot det, ta ställning till om den försäkrade har förmåga att försörja sig själv genom arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
2 Äldreregler
Den som har ett långt arbetsliv bakom sig, har haft ett fysiskt tungt jobb och är mellan 63 och 66 år behöver i dag inte söka jobb på hela arbetsmarknaden om den blir sjuk.
Regeln kom till för att inte på ålderns höst behöva byta yrke. För den som ansöker om sjukersättning är åldersgränsen i stället 60 år och 11 månader.
Nytt förslag: Äldreregler för sjukpenning försvinner. Däremot anser utredningen att de särskilda regler som gäller sjukersättning för äldre ska vara kvar.
3 Angiven yrkesgrupp
Sedan hösten 2022 måste Försäkringskassan vid ett negativt besked om sjukpenning efter dag 180 ange vilken typ av jobb den sjuke skulle kunna klara av.
Det är inte längre tillräckligt med en svepande beskrivning som ”allmänt förekommande arbete”.
Nytt förslag: Rätten till sjukpenning efter dag 180 ska bara beaktas om den som är sjukskriven har förmåga att försörja sig själv genom arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden, om det inte finns särskilda skäl. Försäkringskassan ska inte behöva ange något yrke som den sjuke bedöms klara av.
4 Deltidssjuk
För två år sedan blev reglerna kring deltidssjukskrivning mindre strikta, så att den som är sjuk inte måste arbeta lika mycket veckans alla arbetsdagar. Det blev tillåtet att tillämpa den lösning som passar bäst och som inte försvårar återgång i arbete.
Nytt förslag: Om arbetsförmågan är nedsatt till en viss grad ska arbetstiden minska varje dag i motsvarande grad. Undantag är möjliga, om de är medicinskt motiverade.
Socialdepartementet ska nu bereda utredningens förslag.