Nyheter arbetsmarknad
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fritt fram för global personal

Melissa från Australien har fått jobb på Hard Rock Café i Stockholm. Hon är en av de 2000 personer som fått arbetstillstånd i Sverige med de nya, mindre stränga, reglerna.

Publicerad 9 april 2009
Fritt fram för 
global personal
Melissa Lott, servitris på Hard Rock Café i Stockholm. Foto: Elis Hoffman

I slutet av förra året blev det lättare för medborgare från länder utanför EU att få jobba i Sverige. Då ändrades reglerna för arbetskraftsinvandring så att det inte längre är Arbetsförmedlingen, utan arbetsgivarna själva, som avgör vilka yrken det råder brist på.
Och intresset för att arbeta i Sverige är stort. Sedan den 15 december har nästan 3 300 personer från icke-EU-länder ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket. Hittills har cirka 2 000 av dem fått ja. De flesta ansökningar gäller dataspecialister och civilingenjörer, framför allt från Thailand och Indien.

Men det finns även de som vill jobba i hotell- och restaurang­branschen. En av dem är Melissa Lott från Australien, servitris på Hard Rock Café i Stockholm. Hon kom till Sverige på ett så ­kallat working-holiday-visa, giltigt ett år, och har nu fått tillstånd att stanna i ytter­ligare två år.
– Jag trivs verkligen här, Sverige känns nästan som hemma nu. Jag hajar till ibland när jag inser att jag inte är svensk.
Det var lite av en slump att hon valde att åka till just Sverige för att jobba.
– Jag kände för att göra något helt annat, och hade träffat trevliga svenska utbytes­studenter på mitt universitet. Sverige ­kändes lite exotiskt, så det fick bli det.
Väl i landet fick hon snabbt jobb på Hard Rock Café. Här gör det ingenting att ­Melissa inte pratar svenska, eftersom en stor del av både gäster och personal ­kommer från andra länder.
– Jag sökte mig medvetet till restaurangbranschen eftersom det är möjligt att arbeta här utan att prata svenska. För det mesta går det jättebra, men det är klart att en del gäster helst vill prata sitt eget språk.

I höstas började hennes ettåriga arbetstillstånd närma sig sitt slut. Då berättade en av hennes chefer om de nya reglerna för arbetskraftsinvandring. Tillsammans sökte de tillstånd för att Melissa skulle få stanna.
– Man kan säga att regeländringen kom lägligt för mig. Jag var inte riktigt redo att åka tillbaka än.
Melissa är dock inte riktigt representativ. En ­genomgång visar att de flesta som söker arbetstillstånd i hotell- och restaurang­branschen kommer från Kina, Turkiet och Thailand. Åtta av tio sökande är män och de flesta har tänkt att arbeta som kock. Andra vanliga yrken är restaurang­biträde, pizzabagare och diskare.

Det finns fortfarande flera krav som ska vara uppfyllda för att ett företag ska få anställa en icke-EU-medborgare. Dels ska berört fackförbund ha godkänt löne- och anställningsvillkoren, och dels ska tjänsten först ha varit utlyst på den europeiska platsbanken EURES.
Allt det där hade Cathy Lanner, ekonomi- och löneansvarig på Hard Rock Café, koll på. Det var hon som hjälpte Melissa med ansökan. Cathy var insatt i reglerna efter att ha försökt hjälpa en annan anställd, en tjej från Nicaragua, att få stanna. Men utan framgång.
– Det var riktigt skrämmande att se hur systemet funkade. Hon var också väldigt duktig och hade hela sitt liv här. Ändå fick hon packa och åka härifrån. Vi ska försöka igen, det borde gå igenom.
Cathy är glad att reglerna har ändrats, men tycker att systemet är onödigt tidsödande för alla inblandade.
– Att skriva ansökan tar mycket tid. Sedan kändes det onödigt att behöva ut­annonsera en tjänst som redan är tillsatt.
Samtidigt förstår hon tanken med att kravet på att tjänsterna ska utlysas.
– Det är klart att vi måste tänka på alla svenskar som behöver jobb. Men så här blir det mest ett spel för gallerierna.

Även Melissa har förståelse för att en del kan störa sig på att hon får jobba här medan arbetslösheten i branschen stiger.
– Ja, det förstår jag. Men samtidigt kan man vända på det. Det är väldigt många svenskar som kommer till Australien för att jobba, trots att arbetslösheten är hög där också. Om de lyckas hitta ett jobb så är jag bara glad för deras skull.
Ett tillfälligt arbetstillstånd, som det ­Melissa har fått, gäller i maximalt två år. ­Efter det gör Migrationsverket en ny prövning och kan då utdela ett permanent tillstånd. Det är dock inte aktuellt för Melissa.
– Nej, det räcker med den tid jag har. Jag måste komma hem någon gång.

100 ansökningar hos HRF

En genomgång av cirka 100 av de ansökningar som kommit in till HRF visar:

  • Drygt hälften av ansökningarna gällde kockar, 12 procent restaurangbiträden och 9 procent gällde pizzabagare.
  • De flesta, 85 procent, gäller män.
  • Drygt 20 procent av arbetsgivarna ville anställa någon från Kina, 13 procent ville anställa en turkisk medborgare och 9 procent ansökte om att få anställa en thailändare.
  • De flesta anställningar, 73 procent, var på heltid. Lika stor andel var tillsvidare­anställningar.
  • Nästan 40 procent av ansökningarna avstyrktes av HRF.
  • De flesta, 70 procent, fick nej på grund av att arbetsgivaren saknade kollektivavtal. 30 procent avstyrktes för att lönen var för låg.

Krav för anställning

För den som vill anställa en person från ett icke-EU-land finns vissa krav.

  • Ansökan görs hos Migrationsverket.
  • Tjänsten måste först utlysas på den europeiska platsbanken EURES.
  • Anställningsvillkoren ska vara i nivå med kollektivavtal eller det som är brukligt inom branschen.
  • Den som ska anställas måste även kunna försörja sig på sitt arbete.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.