Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förtroendet för facket växer

Allt fler har förtroendet för facket, visar den senaste undersökningen från SOM-institutet. Facket är faktiskt den samhällsinstitution som förtroendet ökat mest för de senaste tre åren.

Publicerad 5 maj 2014
inlinebild
Lennart Weibull, professor i massmedieforskning vid Göteborgs universitet. Foto: SOM-institutet

– Förtroendet för de fackliga organisationerna har den enda statistiskt säkerställda uppgången under perioden sedan 2010. Det ligger inte högt men det går uppåt, säger Lennart Weibull, professor i massmedieforskning och en av dem som arbetar med undersökningen.
Statistiken bygger på enkätintervjuer med runt 5 000 svenskar, bland annat om vilket förtroende man har för olika samhällsinstitutioner.  

Resultatet visar en splittrad syn på de fackliga organisationerna. Facket inger stort förtroende hos 27 procent av de tillfrågade, medan 32 procent har litet förtroende. Drygt 40 procent känner varken eller. Detta är dock en klar förbättring från tidigare år, sedan 2010 har förtroendet för facket ökat med motsvarande 13 procentenheter. Anledningarna kan vara flera, säger Lennart Weibull.
– Möjligen kan man tolka det så att det blåser lite svag vänstervind i opinionen och det gynnar facket. Vi kan se att det finns ett polariserat förtroende mot vänster när det gäller de fackliga organisationen. 

Trots ökningen hamnar förtroendet för facket lågt i jämförelse. Lennart Weibull tror att det kan finnas flera skäl även till detta.
– Ett skäl är nog att det finns olika fackliga organisationer som inte gör samma saker. Sedan är ju facket ofta förknippat med konflikter vilket ger en negativ mediebevakning. Det spelar nog in.

Bland de fackligt anslutna är förtroendet högre. 36 procent av fackmedlemmarna har stort förtroende för facket, 39 procent känner varken eller och 25 procent har litet förtroende. Bland personer med fackligt uppdrag är siffrorna ännu högre. 61 procent har stort förtroende för facket och bara 11 procent har litet. Det vore konstigt annars, säger Lennart Weibull.
– Om man är engagerad i någonting vill man att det ska vara bra. Till exempel har föräldrar med barn i grundskolan större förtroende för skolan än de som inte har det. 

Störst förtroende har svenskarna för sjukvården, universitet och högskolor samt för polisen. I botten i år hamnar EU, kommunstyrelserna och de politiska partierna.

Fakta: SOM-undersökningen

SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. Varje år gör institutionen en mängd enkätundersökningar om svenskarnas åsikter om allt från politik till livsstil. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här