På jobbet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förstärkningen branschen behöver

Hotell och restauranger skriker efter personal, samtidigt som många nya i Sverige saknar arbete. Kombon svenskastudier och hotellpraktik ledde till jobb för Rizgar Alhammo, Ramatoulie Sanyang och många av deras »klasskompisar«.

Publicerad 22 oktober 2015
Förstärkningen branschen behöver
Rizgar behövs på hotellet, säger Jesper Andersson. -- Det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv.
inlinebild
Veronika Persson undervisar i branschkunskap. Foto: David Bergström

Regeringen beslutade nyligen att öppna ett snabbspår till arbetslivet för nyanlända kockar. Men redan nu finns det flera satsningar som ­leder till jobb i branschen.
I Helsingborg har studier i svenska kombinerat med praktik på hotell visat sig vara en framgångsrik väg. Av de tolv som avslutade kursen i våras har nio fått något slags arbete.

Rizgar Alhammo är en av dem som gått utbildningen Hotelltrainee i Helsingborg. Han praktiserade som vaktmästare på Clarion Grand Hotel och där fick han fortsätta. Han byter lampor, fixar trasiga fönster, lagar lås på rumsdörrar och möblerar konferenssalar.
– Det är ett mycket bra jobb. Inget är svårt, bara språket. Och särskilt skånskan.
Rizgar Alhammo är kurd från byn Bozan i norra Irak. I Irak arbetade han inom militären, med administrativa sysslor, och så körde han taxi. Det var kärleken som tog honom till Sverige, och i slutet av maj 2014 kom han till Helsingborg. Han talar redan mycket bra svenska.
– Här arbetar jag med svenskar, jag måste använda språket hela tiden. En del av mina vänner, som kom hit samtidigt som jag, klarar inte språket alls. Jag lär mig nya ord varje dag.

Utbildningen Hotelltrainee är ett nystartat samarbete mellan Hotellgruppen, Helsingborgs stad och utbildningsföretaget Merit. Veronika Persson från Merit har arbetat inom hotell- och restaurang sedan hon var femton, och det är hon som undervisar eleverna i branschkunskap.
– Jag träffar nyanlända och dem som varit här längre, men inte är färdiga med studierna i svenska för invandrare. Min uppgift är att informera dem om löner, a-kassa, arbetstider och om hur saker och ting fungerar i vår bransch.
Veronika har undervisat sedan i början av 2000-talet och kallar sig branschcoach. Tidigare jobbade hon i Malmö, där finns en liknande utbildning sedan flera år. I Helsingborg har hon varit med sedan starten i januari i år.
– Under de första tre månaderna varvar de studier i svenska och hotellförberedelser. Vi gör studiebesök på hotellen  i projektet och även på HRF. Sedan följer tre månaders praktik, med tre dagar i veckan på hotell, två dagar studier. Hon ser att alla deltagarna har utvecklats fantastiskt, både vad det gäller språkkunskaper och i det praktiska arbetet.
– Flera av dem har stått utanför arbetsmarknaden länge och det påverkar såklart ens självkänsla. Men vi såg genast vilken potential som finns och hotellen är verkligen nöjda, säger Veronika Persson.

Rizgar Alhammo har ett instegsjobb, en subventionerad anställning där arbetsgivaren får 80 procent av lönen i bidrag. Det gör det möjligt för honom att studera svenska samtidigt som han arbetar. Måndag, tisdag och torsdag studerar han, onsdag och fredag arbetar han på hotellet, från klockan 07.00 till 15.30.
– Men jag jobbar mer än så, jag rycker in när det behövs. I somras jobbade jag heltid i tre veckor när min chef hade semester.
Hans närmaste kollega och chef, Jesper Andersson, är den som ansvarar för vaktmästeriet.
– Det funkar jättebra med Rizgar, han vill bara jobba. Det är sådana som honom vi behöver. Saknar han utbildning? Men ge honom den då.
Instegsjobbet tar slut vid årsskiftet, sedan vet inte Rizgar Alhammo hur det blir.
– Jag ska göra allt för att få behålla honom. Det enda han egentligen saknar är erfarenhet. Han behövs här, det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv, säger Jesper Andersson.

Hotelltrainee Helsingborg
Ramatoulie Sanyang och hennes kollega Osariemen Oviabor har båda gått  traineeutbildningen.

På Scandic Helsingborg Nord arbetar Ramatoulie Sanyang som hotellstäderska. Hon har fått en timanställning efter avslutad praktik och är för första gången sedan hon kom till Sverige ekonomiskt självförsörjande.
– Jag har bott här i nio år, men aldrig fått ett riktigt arbete. Never ever. Den här utbildningen är jättebra, jag trivs så bra här.
Ramatoulie Sanyang arbetade som hotellstäderska hemma i Gambia, så erfarenhet av yrket hade hon redan.
– Ja, jobbet är likadant, men länderna är mycket olika.
Ramatoulie drev också en egen restaurang i sitt hemland.
– Det var en liten restaurang, jag lagade mat om nätterna och hade en anställd.

Men så träffade hon en man och flyttade till Sverige med honom. I dag är äktenskapet över och hon lever ensam med sina tre barn. Rama, som hon kallas, pratar sitt modersmål mandinka med barnen, men de svarar på svenska.
– Jag tycker att språket är svårt, särskilt grammatiken, men mina barn rättar mig, säger hon.
På Scandic Helsingborg Nord var det Marie Nilsson, housekeeping manager, och Kristina Gillmert, food and beverage manager, som tog hand om praktikanterna.
– Jag tvekade inte att delta, det var en självklarhet, säger Marie Nilsson.
Men handledning tar sin tid och kan också innebära mer jobb.
– Jag tycker det har varit bra för vår personal, de har lärt sig genom att lära andra, säger Kristina Gillmert.

Tre andra lokala projekt

  • Malmö: Hotell- och restaurangtalangerna, har haft ­vuxenutbildning sedan 2010.
  • Göteborg: Hotelltalangerna, ett samarbete mellan lokala hotell, Arbetsförmedlingen och kommunen. 
  • Stockholm: På Globens restaurangskola kan svenska för invandrare kombineras med yrkes­utbildning för kök och restaurang.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter RAPPORT

Rapport: ”Bra med avtalskrav mot sexuella trakasserier”

Ett av HRF:s avtalskrav för nytt kollektivavtal är att stärka skyddet mot sexuella trakasserier från tredje man. Nu får kravet stöd av en ny rapport från Arena Idé.

Publicerad 18 februari 2020 Kommentera
Rapport: ”Bra med avtalskrav mot sexuella trakasserier”
Det är vanligast att anställda inom LO-kollektivet utsätts för sexuella trakasserier från tredje man, till exempel gäst eller kund. Foto: Wavebreakmedia/Mostphotos

Sexuella trakasserier mot anställda är ett stort problem, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. Ett sätt att komma till rätta med problemet kan vara att kollektivavtala om arbetsgivarens plikt att agera mot det, menar Lena Svenaeus, arbetsrättsjurist och tidigare Jämställdhetsombudsman i en rapport från tankesmedjan Arena Idé.
– Man ställer sig frågan om det finns något verktyg som vi inte har använt oss av här i Sverige. Och svaret är givet, det är ju kollektivavtalet, säger hon.

Rapporten handlar om hur kollektivavtal används i Kanada för att motverka sexuella trakasserier. Lena Svenaeus menar att en skrivning i kollektivavtalet skulle komplettera och förstärka lagstiftningen i frågan. Det gäller framför allt i fråga om trakasserier från tredje part, till exempel en kund eller kroggäst.
– I den svenska diskrimineringslagen finns inget skydd mot tredje mans våld. Ett krav skulle kunna vara att man måste göra en riskanalys, till exempel på en restaurang, över var de anställda skulle kunna utsättas för tredje mans våld, säger Lena Svenaeus.

Att stärka skyddet mot sexuella trakasserier är ett av kraven inom LO-samordningen inför årets avtalsrörelse. Hotell- och restaurangfacket har valt att fokusera just på skydd mot sexuella trakasserier från tredje part, som till exempel gäster.

Läs hela rapporten ”Kollektivavtal i kampen mot sexuella trakasserier”.

Ingår i temat: Avtal 2020 9 artiklar

Alla artiklar i temat (6 till)
Nyheter MICHELIN

”Kollektivavtal är jätteviktigt”

Hela 15 av de 18 Michelinrestaurangerna i Sverige har kollektivavtal för sina anställda. För en av dem är avtalet lika färskt som stjärnan de fick i går.

Publicerad 18 februari 2020 Kommentera
”Kollektivavtal är jätteviktigt”
Jonas Lagerström på Etoile är glad över Michelinstjärna - och kollektivavtal. Bilden är ett montage. Foto: Samuel Unéus/Årets kock, Mostphotos

I går kväll avslöjades vilka svenska restauranger som upptas i den eftersträvansvärda samlingen av krogar med stjärnor i Michelinguiden. Etoile i Stockholm fick sin första stjärna.

– Det var en stor och nervös dag i går. Vi fick en inbjudan till utdelningen för två veckor sedan, men man vågar ändå inte ha för stora förhoppningar, säger Jonas Lagerström, en av delägarna.

Svenska Michelinrestauranger:

***
Frantzén, Stockholm

**
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Vollmers, Malmö
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
Aloë, Stockholm

*
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Sav, Malmö
Agrikultur, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Etoile, Stockholm
PM & Vänner, Växjö

Men det är inte bara en stjärna som är i antågande på restaurangen. Från den 1 mars kommer de anställda också att omfattas av kollektivavtal.

– Ja, det stämmer. Vi gick med i Visita förra veckan faktiskt. Det har varit planen sedan vi startade för snart två år sedan, men det har varit en kostnadsfråga. Det är en jätteviktig del. Vi vill ju locka framtidens kockar och kunna erbjuda bra villkor och stötta dem, säger Jonas Lagerström.

Jonas Lagerström

I kväll stänger de restaurangen för att fira med teamet, vänner och familj.

– Vi har verkligen kämpat för det här. Och vi har gjort det på egen hand, det är inga investerare eller andra som varit inblandade.

Frantzén, som är den enda restaurangen i Sverige med tre stjärnor i Michelinguiden, tecknade kollektivavtal förra våren.

Tre stjärnkrogar saknar avtal: Vollmers och Sav i Malmö, samt Sushi Sho i Stockholm.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

”Visita kräver fullständigt förfogande”

Visita vill öka pottandelen, frysa minimilönerna och ge arbetsgivarna möjlighet att förlägga helgledighet till hela veckan. HRF ser kraven som ett angrepp på de anställdas möjlighet till ett fungerande privatliv.

Publicerad 14 februari 2020 Kommentera
”Visita kräver fullständigt förfogande”
Visita vill att helgledigheten ska kunna förläggas under alla veckans dagar. Foto: Peter Jönsson, Anna-Lena Lundqvist

Förra veckan växlade Hotell- och restaurangfacket och motparten Visita avtalsyrkanden. HRF:s ordförande Malin Ackholt kallar arbetsgivarnas krav för oerhört långtgående.
– Det är längesedan vi såg yrkanden som var lika långtgående, säger hon.

Det hon framför allt reagerar på är Visitas yrkanden om ledighet. Arbetsgivarna vill ta bort kravet att de anställdas veckovila minst varannan vecka ska förläggas till fredag-måndag. I stället ska ledigheten kunna läggas ut under hela veckan, vill Visita.
– Genom de här kraven vill man fullständigt förfoga över personalen och deras möjlighet att kombinera arbete, privatliv och föräldraskap. Det är oerhört stora förändringar som man föreslår, säger Malin Ackholt.

Fakta: Visitas krav

  • 80 procent av lönehöjningen i pott.
  • Ingångslönerna bibehålls på samma nivå.
  • Om parterna inte kan nå enighet i en central förhandling om pottfördelning ska arbetsgivaren ha rätt att fördela det lokala utrymmet enligt sitt förslag.
  • Veckovilan ska kunna förläggas till veckans alla dagar.
  • Ny bestämmelse om att arbetsgivare ska kunna avtala om att anställd som anställs tidigast tre månader före en lönerevision inte ska ingå i denna.
  • Anställd som uteblivit från arbete 14 kalenderdagar utan giltigt skäl ska anses ha avslutat sin anställning på egen begäran.

Visita vill också frysa minimilönerna och öka andelen av lönehöjningen som fördelas i pott till 80 procent. Arbetsgivarna vill dessutom ha yttersta beslutsrätt i pottfördelningsprocessen, i de fall parterna inte kommer överens.
– Det de säger är att ”vi kan prata med er, men det är vi som bestämmer”. Vi har i dag ett system för tvistelösning i avtalet som fungerar. Det är bara en ingång till att de vill ha hela makten över processen, säger Malin Ackholt.

Malin Ackholt tycker att Visitas krav är oroväckande.
– Vi är bara i början av processen men det ger en oerhört tydlig bild av att arbetsgivarna vill ha ett förhållande där en part bestämmer och den andra fogar sig, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här