På jobbet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förstärkningen branschen behöver

Hotell och restauranger skriker efter personal, samtidigt som många nya i Sverige saknar arbete. Kombon svenskastudier och hotellpraktik ledde till jobb för Rizgar Alhammo, Ramatoulie Sanyang och många av deras »klasskompisar«.

Publicerad 22 oktober 2015
Förstärkningen branschen behöver
Rizgar behövs på hotellet, säger Jesper Andersson. -- Det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv.
inlinebild
Veronika Persson undervisar i branschkunskap. Foto: David Bergström

Regeringen beslutade nyligen att öppna ett snabbspår till arbetslivet för nyanlända kockar. Men redan nu finns det flera satsningar som ­leder till jobb i branschen.
I Helsingborg har studier i svenska kombinerat med praktik på hotell visat sig vara en framgångsrik väg. Av de tolv som avslutade kursen i våras har nio fått något slags arbete.

Rizgar Alhammo är en av dem som gått utbildningen Hotelltrainee i Helsingborg. Han praktiserade som vaktmästare på Clarion Grand Hotel och där fick han fortsätta. Han byter lampor, fixar trasiga fönster, lagar lås på rumsdörrar och möblerar konferenssalar.
– Det är ett mycket bra jobb. Inget är svårt, bara språket. Och särskilt skånskan.
Rizgar Alhammo är kurd från byn Bozan i norra Irak. I Irak arbetade han inom militären, med administrativa sysslor, och så körde han taxi. Det var kärleken som tog honom till Sverige, och i slutet av maj 2014 kom han till Helsingborg. Han talar redan mycket bra svenska.
– Här arbetar jag med svenskar, jag måste använda språket hela tiden. En del av mina vänner, som kom hit samtidigt som jag, klarar inte språket alls. Jag lär mig nya ord varje dag.

Utbildningen Hotelltrainee är ett nystartat samarbete mellan Hotellgruppen, Helsingborgs stad och utbildningsföretaget Merit. Veronika Persson från Merit har arbetat inom hotell- och restaurang sedan hon var femton, och det är hon som undervisar eleverna i branschkunskap.
– Jag träffar nyanlända och dem som varit här längre, men inte är färdiga med studierna i svenska för invandrare. Min uppgift är att informera dem om löner, a-kassa, arbetstider och om hur saker och ting fungerar i vår bransch.
Veronika har undervisat sedan i början av 2000-talet och kallar sig branschcoach. Tidigare jobbade hon i Malmö, där finns en liknande utbildning sedan flera år. I Helsingborg har hon varit med sedan starten i januari i år.
– Under de första tre månaderna varvar de studier i svenska och hotellförberedelser. Vi gör studiebesök på hotellen  i projektet och även på HRF. Sedan följer tre månaders praktik, med tre dagar i veckan på hotell, två dagar studier. Hon ser att alla deltagarna har utvecklats fantastiskt, både vad det gäller språkkunskaper och i det praktiska arbetet.
– Flera av dem har stått utanför arbetsmarknaden länge och det påverkar såklart ens självkänsla. Men vi såg genast vilken potential som finns och hotellen är verkligen nöjda, säger Veronika Persson.

Rizgar Alhammo har ett instegsjobb, en subventionerad anställning där arbetsgivaren får 80 procent av lönen i bidrag. Det gör det möjligt för honom att studera svenska samtidigt som han arbetar. Måndag, tisdag och torsdag studerar han, onsdag och fredag arbetar han på hotellet, från klockan 07.00 till 15.30.
– Men jag jobbar mer än så, jag rycker in när det behövs. I somras jobbade jag heltid i tre veckor när min chef hade semester.
Hans närmaste kollega och chef, Jesper Andersson, är den som ansvarar för vaktmästeriet.
– Det funkar jättebra med Rizgar, han vill bara jobba. Det är sådana som honom vi behöver. Saknar han utbildning? Men ge honom den då.
Instegsjobbet tar slut vid årsskiftet, sedan vet inte Rizgar Alhammo hur det blir.
– Jag ska göra allt för att få behålla honom. Det enda han egentligen saknar är erfarenhet. Han behövs här, det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv, säger Jesper Andersson.

Hotelltrainee Helsingborg
Ramatoulie Sanyang och hennes kollega Osariemen Oviabor har båda gått  traineeutbildningen.

På Scandic Helsingborg Nord arbetar Ramatoulie Sanyang som hotellstäderska. Hon har fått en timanställning efter avslutad praktik och är för första gången sedan hon kom till Sverige ekonomiskt självförsörjande.
– Jag har bott här i nio år, men aldrig fått ett riktigt arbete. Never ever. Den här utbildningen är jättebra, jag trivs så bra här.
Ramatoulie Sanyang arbetade som hotellstäderska hemma i Gambia, så erfarenhet av yrket hade hon redan.
– Ja, jobbet är likadant, men länderna är mycket olika.
Ramatoulie drev också en egen restaurang i sitt hemland.
– Det var en liten restaurang, jag lagade mat om nätterna och hade en anställd.

Men så träffade hon en man och flyttade till Sverige med honom. I dag är äktenskapet över och hon lever ensam med sina tre barn. Rama, som hon kallas, pratar sitt modersmål mandinka med barnen, men de svarar på svenska.
– Jag tycker att språket är svårt, särskilt grammatiken, men mina barn rättar mig, säger hon.
På Scandic Helsingborg Nord var det Marie Nilsson, housekeeping manager, och Kristina Gillmert, food and beverage manager, som tog hand om praktikanterna.
– Jag tvekade inte att delta, det var en självklarhet, säger Marie Nilsson.
Men handledning tar sin tid och kan också innebära mer jobb.
– Jag tycker det har varit bra för vår personal, de har lärt sig genom att lära andra, säger Kristina Gillmert.

Tre andra lokala projekt

  • Malmö: Hotell- och restaurangtalangerna, har haft ­vuxenutbildning sedan 2010.
  • Göteborg: Hotelltalangerna, ett samarbete mellan lokala hotell, Arbetsförmedlingen och kommunen. 
  • Stockholm: På Globens restaurangskola kan svenska för invandrare kombineras med yrkes­utbildning för kök och restaurang.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här