På jobbet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förstärkningen branschen behöver

Hotell och restauranger skriker efter personal, samtidigt som många nya i Sverige saknar arbete. Kombon svenskastudier och hotellpraktik ledde till jobb för Rizgar Alhammo, Ramatoulie Sanyang och många av deras »klasskompisar«.

Publicerad 22 oktober 2015
Förstärkningen branschen behöver
Rizgar behövs på hotellet, säger Jesper Andersson. -- Det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv.
inlinebild
Veronika Persson undervisar i branschkunskap. Foto: David Bergström

Regeringen beslutade nyligen att öppna ett snabbspår till arbetslivet för nyanlända kockar. Men redan nu finns det flera satsningar som ­leder till jobb i branschen.
I Helsingborg har studier i svenska kombinerat med praktik på hotell visat sig vara en framgångsrik väg. Av de tolv som avslutade kursen i våras har nio fått något slags arbete.

Rizgar Alhammo är en av dem som gått utbildningen Hotelltrainee i Helsingborg. Han praktiserade som vaktmästare på Clarion Grand Hotel och där fick han fortsätta. Han byter lampor, fixar trasiga fönster, lagar lås på rumsdörrar och möblerar konferenssalar.
– Det är ett mycket bra jobb. Inget är svårt, bara språket. Och särskilt skånskan.
Rizgar Alhammo är kurd från byn Bozan i norra Irak. I Irak arbetade han inom militären, med administrativa sysslor, och så körde han taxi. Det var kärleken som tog honom till Sverige, och i slutet av maj 2014 kom han till Helsingborg. Han talar redan mycket bra svenska.
– Här arbetar jag med svenskar, jag måste använda språket hela tiden. En del av mina vänner, som kom hit samtidigt som jag, klarar inte språket alls. Jag lär mig nya ord varje dag.

Utbildningen Hotelltrainee är ett nystartat samarbete mellan Hotellgruppen, Helsingborgs stad och utbildningsföretaget Merit. Veronika Persson från Merit har arbetat inom hotell- och restaurang sedan hon var femton, och det är hon som undervisar eleverna i branschkunskap.
– Jag träffar nyanlända och dem som varit här längre, men inte är färdiga med studierna i svenska för invandrare. Min uppgift är att informera dem om löner, a-kassa, arbetstider och om hur saker och ting fungerar i vår bransch.
Veronika har undervisat sedan i början av 2000-talet och kallar sig branschcoach. Tidigare jobbade hon i Malmö, där finns en liknande utbildning sedan flera år. I Helsingborg har hon varit med sedan starten i januari i år.
– Under de första tre månaderna varvar de studier i svenska och hotellförberedelser. Vi gör studiebesök på hotellen  i projektet och även på HRF. Sedan följer tre månaders praktik, med tre dagar i veckan på hotell, två dagar studier. Hon ser att alla deltagarna har utvecklats fantastiskt, både vad det gäller språkkunskaper och i det praktiska arbetet.
– Flera av dem har stått utanför arbetsmarknaden länge och det påverkar såklart ens självkänsla. Men vi såg genast vilken potential som finns och hotellen är verkligen nöjda, säger Veronika Persson.

Rizgar Alhammo har ett instegsjobb, en subventionerad anställning där arbetsgivaren får 80 procent av lönen i bidrag. Det gör det möjligt för honom att studera svenska samtidigt som han arbetar. Måndag, tisdag och torsdag studerar han, onsdag och fredag arbetar han på hotellet, från klockan 07.00 till 15.30.
– Men jag jobbar mer än så, jag rycker in när det behövs. I somras jobbade jag heltid i tre veckor när min chef hade semester.
Hans närmaste kollega och chef, Jesper Andersson, är den som ansvarar för vaktmästeriet.
– Det funkar jättebra med Rizgar, han vill bara jobba. Det är sådana som honom vi behöver. Saknar han utbildning? Men ge honom den då.
Instegsjobbet tar slut vid årsskiftet, sedan vet inte Rizgar Alhammo hur det blir.
– Jag ska göra allt för att få behålla honom. Det enda han egentligen saknar är erfarenhet. Han behövs här, det finns inte en chans i världen att jag hinner med alla uppgifter själv, säger Jesper Andersson.

Hotelltrainee Helsingborg
Ramatoulie Sanyang och hennes kollega Osariemen Oviabor har båda gått  traineeutbildningen.

På Scandic Helsingborg Nord arbetar Ramatoulie Sanyang som hotellstäderska. Hon har fått en timanställning efter avslutad praktik och är för första gången sedan hon kom till Sverige ekonomiskt självförsörjande.
– Jag har bott här i nio år, men aldrig fått ett riktigt arbete. Never ever. Den här utbildningen är jättebra, jag trivs så bra här.
Ramatoulie Sanyang arbetade som hotellstäderska hemma i Gambia, så erfarenhet av yrket hade hon redan.
– Ja, jobbet är likadant, men länderna är mycket olika.
Ramatoulie drev också en egen restaurang i sitt hemland.
– Det var en liten restaurang, jag lagade mat om nätterna och hade en anställd.

Men så träffade hon en man och flyttade till Sverige med honom. I dag är äktenskapet över och hon lever ensam med sina tre barn. Rama, som hon kallas, pratar sitt modersmål mandinka med barnen, men de svarar på svenska.
– Jag tycker att språket är svårt, särskilt grammatiken, men mina barn rättar mig, säger hon.
På Scandic Helsingborg Nord var det Marie Nilsson, housekeeping manager, och Kristina Gillmert, food and beverage manager, som tog hand om praktikanterna.
– Jag tvekade inte att delta, det var en självklarhet, säger Marie Nilsson.
Men handledning tar sin tid och kan också innebära mer jobb.
– Jag tycker det har varit bra för vår personal, de har lärt sig genom att lära andra, säger Kristina Gillmert.

Tre andra lokala projekt

  • Malmö: Hotell- och restaurangtalangerna, har haft ­vuxenutbildning sedan 2010.
  • Göteborg: Hotelltalangerna, ett samarbete mellan lokala hotell, Arbetsförmedlingen och kommunen. 
  • Stockholm: På Globens restaurangskola kan svenska för invandrare kombineras med yrkes­utbildning för kök och restaurang.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här