Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskare vill sänka bullergränsen

Även måttligt buller kan orsaka tinnitus. Därför bör gränsvärdet för buller på jobbet sänkas, menar forskare i ny rapport.

Publicerad 3 maj 2013

Sänk gränsvärdet för buller på jobbet från 85 till 80 decibel, föreslår forskarna bakom en ny skrift från Arbetsmiljöverket.
Stig Arlinger vid Linköpings universitet, författare till rapporten om hörsel och hörselskador i arbetslivet, betonar att även måttligt buller innebär en risk för tinnitus och överkänslighet för starka ljud.
Den sortens buller finns i hotell- och restaurangbranschen.
– Till exempel på de ställen där det spelas musik finns ofta även serveringspersonal, som ska göra sig förstådda i en hög ljudmatta och uppfatta vad gästerna säger. Förutom problem med hörseln kan det leda till rösttrötthet, påpekar Stig Arlinger.

Torbjörn Olsson, arbetsmiljöinspektör i Stockholms distrikt, vet att buller är ett problem inom krogvärlden.
– Inne i disken blir det en hård efterklang och ljudnivån i matsalarna kan vara hög. Sedan har vi också all musik ute i verksamheterna.
Arbetsmiljöinspektionen har dock inte gjort så många besök på dessa arbetsplatser.
– Men kanske borde vi göra mer mätningar och stickprover i restaurangvärlden, säger Torbjörn Olsson.

En arbetsplats där bullermätningar har gjorts är restaurang-, klubb- och konsertlokalen Debaser Medis i Stockholm. Där är numera hörselskydd ett måste för personalen, berättar restaurangchefen Thomas Telford.
– Vi gjorde mätningar med hjälp av ett konsultföretag under en kväll med högt tryck. I en bar nära scenen kom det upp i 91 decibel under en timme, och man ska ju ha hörselskydd när det går över 85 decibel.
Personalen får använda skumproppar som även gästerna kan köpa billigt, men även lämna in kvitto om de köper egna hörselskydd.
– Man kan vilja ha proppar som släpper igenom talet, annars blir det lite mycket tecken i baren, säger Thomas Telford.
De flesta i personalen använder hörselproppar, berättar han.
– Utom kanske plockpersonal som rör sig mellan disk och garderob och kommer in korta stunder där ljudet är som högst.

Buller på arbetsplatsen

  • År 2010 utgjorde bullerskador 10 procent av det totala antalet anmälda arbetssjukdomar.
  • Buller mäts enligt en logaritmisk skala, det betyder att fördubblat decibeltal motsvarar mycket mer än dubbelt så högt ljud.
  • Gränsvärdet för buller på jobbet är i dag 85 decibel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här