Nyheter Forskning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskare: ”Köksluft bättre än väntat”

Genom mätningar i 21 restaurangkök har forskare på Arbets- och Miljömedicin i Stockholm tagit reda på vilka partiklar som lurar i köksoset. Det visade sig att luften generellt sett var bättre än vad forskarna befarat.

Publicerad 15 januari 2015
Forskare: ”Köksluft bättre än väntat”
Sror Kamal, på skolrestaurangen Världen i Tensta, var en av deltagarna i studien om köksluft 2010. Foto: Elis Hoffman
inlinebild
Marie Lewné, en av forskarna bakom studien. Foto: Elis Hoffman

Normal021falsefalsefalseSVJAX-NONE

Mätningarna gjordes under 2010 och var en del i ett större projekt om kockars arbetsmiljö. Sammanlagt undersöktes luften i 21 Stockholmsrestaurangers kök. Detta genom att frivilliga anställda bar mätare på sig under tre arbetsdagar. Syftet var att ta reda på om köksluften kunde innehålla skadliga partiklar, och i så fall hur höga halterna av dessa var. Tidigare forskning har visat att till exempel stekos kan innehålla skadliga partiklar som skulle kunna orsaka cancer. Men resultatet, som nu har sammanställts, visar på bättre luftkvalitet än vad forskarna befarat.
– Jag tycker att man kan säga att resultaten inte är oroande. Halterna av polyaromatiska kolväten, varav vissa kan vara cancerframkallande, låg långt under gränsvärdena. De ligger lite högre än i utomhusluften, men inte på alarmerande nivåer, säger Marie Lewné, enhetschef på Centrum för Arbets- och miljömedicin. 

Restaurangköken i studien är indelade i fyra kategorier: storkök, europeiska kök, snabbmat och asiatiska kök. Mätresultatet varierade stort, både mellan restaurangtyper och inom de olika kategorierna.
– I några storkök fann vi knappt några partiklar alls. Det var ofta kök med stora ytor där man bara värmde mat. På en del europeiska restauranger lagar man samma typ av mat, men då står man mycket närmare varandra.

Högst partikelhalter av polyaromatiska kolväten och även kvävedioxid fanns på asiatiska restauranger, vilket kan bero på att de ofta har mindre kök, steker och wokar mycket samt använder gasspis. På snabbmatsrestaurangerna var halterna betydligt lägre än vad Marie Lewné hade trott.
– Jag trodde nog att det skulle vara sämre. På några hamburgerrestauranger var halterna mycket låga. Det är bra, särskilt med tanke på att många unga människor arbetar på sådana ställen. 

Ibland var det också stor skillnad mellan olika arbetsdagar för samma person, beroende på vad hen haft för arbetsuppgifter. De allra högsta mätningarna gjordes efter att mätpersonen stekt mycket. Vid något tillfälle, när mätpersonen stekt pannkakor, överskreds gränsvärdet för partikelhalterna. Men Marie Lewné tycker att man ska ta även det med ro.
– Om man utgår från att partiklarna framför allt består av matolja och jämför med gränsvärdet för oljedimma, så låg man i något fall över gränsvärdet. Men detta gränsvärde är satt för andra typer av oljor, som olja till fordon, och jag tycker personligen inte att det är helt relevant.

Samtidigt finns det enkla knep för att minska exponeringen för skadliga partiklar ännu mer, säger Marie Lewné. Ett sätt är att som kock i möjligaste mån försöka att inte stå framåtböjd över stekbordet.
– Ett annat sätt är att prova arbetsrotation, så att inte en enda person står och steker pannkakor hela dagarna. 

 

Fakta: Studien

Sammanlagt deltog 36 anställda på 21 arbetsplatser i studien. Under tre arbetsdagar bar de en mätare som fångade upp samma luft som de andades in. I forskningsprojektet ingick även studier av risken för cancer bland kökspersonal. Resultatet där visade att det fanns en generell överrisk för manliga kockar, men att denna kunde förklaras med att dessa rökt mer än den jämförande gruppen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här