Sjunkande organisationsgrad och svårt att kontrollera att kollektivavtalen efterlevs. HRF har en tuff uppgift framför sig, menar professor Anders Kjellberg. En lösning skulle vara att samarbeta mer med andra fack, säger han.
![Forskare: HRF borde samarbeta mer med andra fackförbund](https://www.hotellrevyn.se/wp-content/uploads/2023/11/anderskjellbergrapport2023-1130x625.jpg)
Hotell- och restaurangbranschen är en av de mest svårorganiserade, med hög personalomsättning och många osäkra anställningar. Det gör att organisationsgraden i branschen numera är bland de lägsta på svensk arbetsmarknad, konstaterar Anders Kjellberg professor i sociologi vid Lunds universitet, i en ny rapport från Arena Idé.
– Mellan 2006 och 2022 har organisationsgraden sjunkit från 52 procent till 31 procent. Det får konsekvenser så klart, säger han.
Exempel på sådana är till exempel mindre intäkter från medlemsavgifter, färre förtroendevalda och färre klubbar. Detta, i sin tur, gör det svårare för förbundet att kontrollera att kollektivavtalet följs.
– Täckningsgraden är rätt så hög i branschen, runt 70 procent av de anställda omfattas av kollektivavtal. Problemen är till stor del efterlevnaden. Om det inte finns förtroendevalda eller klubbar, eller ens medlemmar på en arbetsplats, då blir det lokalavdelningarna och ombudsmännen som får bevaka att avtalet efterföljs. Det kräver stora personella resurser. Det är ett jätteproblem, inte bara i hotell- och restaurangbranschen, säger Anders Kjellberg.
Det påminner lite om det där med sympatiåtgärder, om flera hjälps åt blir man starkare.
Om kollektivavtalet inte bevakas finns det risk att människor, ofta från redan utsatta grupper, utnyttjas.
– Arbetskraftsmigranter, till exempel. De vågar kanske inte protestera eller berätta om sin situation, säger Anders Kjellberg.
I den nya rapporten: Kollektivavtalens täckningsgrad och vita fläckar har Anders Kjellberg tagit fram en lång lista på åtgärder som han menar skulle förbättra situationen för den svenska modellen. Här finns allt från lagändringar till att öka myndigheternas möjlighet att göra kontroller och förbättra information om facket och arbetsmarknaden till skolungdomar.
Mer från rapporten
- Nästan nio av tio anställda omfattas av kollektivavtal. I privat sektor är andelen lägre, omkring 80 procent.
- Ungefär 13 procent av alla anställda arbetar i ett företag utan kollektivavtal. I privat sektor är andelen utan kollektivavtal högre.
- I den privata sektorn är organisationsgraden i snitt 56 procent bland arbetare och 69 procent bland tjänstemän.
- Hela Arena Idérapporten finns här. Den som vill läsa mer av Anders Kjellbergs forskning hittar den här.
Till Hotell- och restaurangfacket har han särskilda råd:
– Det kanske är läge att samarbeta mer med andra fack som verkar delvis i samma bransch, som Unionen eller Fastighets eller Kommunal när det gäller städpersonal.
– Det kan vara i form av organisering, information, att vara ute på gemensamma kontroller på större arbetsplatser. Det påminner lite om det där med sympatiåtgärder, om flera hjälps åt blir man starkare.