Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Företagshälsa och 85 andra krav

Feminism, arbetsskor och frihandelsavtalet TTIP. HRF:s medlemmar har motionerat om högt och lågt inför kongressen. Nu är det upp till ombuden att sätta agendan för kommande år.

Publicerad 21 oktober 2014
Företagshälsa och 85 andra krav
HRF ska jobba för bättre tillgång till företagshälsovård, är budskapet i en motion.

Ombuden på Hotell- och restaurangfackets kongress har många frågor att ta ställning till. Sammanlagt ligger 86 motioner om förbundet och dess verksamhet under den kommande perioden.

Många av motionerna rör återkommande frågor, som bättre tillgång till företagshälsovård och barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Andra handlar om att HRF ska vara ett feministiskt förbund, att avdelningarna ska bli mindre och att förbundet borde tillhandahålla profilkläder till förtroendevalda.
Några ämnen lockade många motionärer att fatta pennan. Det handlade bland annat om karenstiden som nya medlemmar måste vänta innan de kan få hjälp av facket. I dag är karensen tre månader, en tid som flera motionärer vill förkorta eller ta bort helt. Ett annat populärt motionsämne är att fackligt arbete ska ge rätt till a-kassa, pension och andra förmåner.

Bara ett fåtal motioner, fyra stycken, har fått bifall av förbundsstyrelsen. Men det betyder inte att det är kört. Kongressen beslutar om man ska gå på förbundsstyrelsens linje eller om något annat beslut ska fattas.

Några förslag ur motionerna

  • Att strejkkassan ska höjas.
  • Att HRF ska söka partnerskap med annat LO-förbund
  • Att det bara ska finnas en enda anställningsform, heltid.
  • Fler organisatörer i avdelningarna.
  • Att kontoret i avdelning Sydost flyttas från Växjö till Linköping.
  • Att det ska bli möjligt att betala medlemsavgiften med e-faktura.
  • Könskvotering av alla styrelser inom LO.
  • Längre semester.
  • Fler möten mellan förbundsstyrelsen och avdelningsstyrelserna.
  • Att HRF ska ta tydlig politisk ställning mot SD.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här