Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Företagare skrev inga anställningsbevis på femton år

Bara 9 av 30 undersökta hotell och restauranger i Göteborg sköter arbetsmiljön enligt reglerna. En arbetsgivare hade aldrig någonsin fyllt i ett anställningsbevis. Detta visar en undersökning som Hotell- och restaurangfacket har gjort.

Publicerad 7 november 2005

Under en vecka i oktober besökte sex regionala skyddsombud från HRF 30 arbetsplatser i centrala Göteborg. De kontrollerade hur arbetsplatserna skötte det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det måste man sköta enligt båda lagen och avtalet.

Här är resultatet då det gäller arbetsmiljön:
? 9 arbetsplatser: Bra, väl genomarbetat.
? 13 arbetsplatser: Vet vad det är, men för jobbigt att genomföra.
? 8 arbetsplatser: Vet inte vad det är.

– Jag blir upprörd och jag förstår varför vi har så höga sjuktal som vi har, säger Mats Kjellberg, som är ordförande i HRF-Göteborg och som har skrivit en rapport om granskningen.

HRF-arna granskade också anställningsbevisen, om de fanns och var skrivna enligt reglerna. Här är svaren:
? 17 arbetsplatser: Mycket bra ordning.
? 12 arbetsplatser: Anställningsbevis finns, men de är ofullständiga.
? 1 arbetsplats: Har inte skrivit ett enda anställningsbevis på 15 år.

Företagen hade tillsammans ungefär 900 anställda.
? 419 anställda hade ett fast jobb (tillsvidareanställning) på heltid.
? 55 anställda hade ett fast jobb på deltid, mellan 50 och 90 procents arbetstid.

? Resten hade olika tillfälliga anställningar, vikariat eller extra.
293 var extraanställda. Flera av dem hade schemalagd arbetstid, vilket innebär att de ska vara fast anställda.
I andra fall var extraanställningarna i sin ordning, t ex. vid två stora festvåningar.

Fyra företag vägrade ta emot facket.
– De ansåg att vi inte hade med att göra vilka anställningsförhållanden deras personal har, säger Mats Kjellberg.

Alla de undersökta företagen är medlemmar i arbetsgivareföreningen SHR och har alltså kollektivavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här