Intresset ökar för kollektivavtal tecknade direkt med Hotell- och restaurangfacket. Under årets första fyra månader tecknades 33 procent fler sådana avtal än samma period förra året.
Under årets första månader tecknades 217 hängavtal runt om i landet. Det var en tredjedel fler än under perioden 2017. Ökningen gäller så kallade hängavtal, som arbetsgivare kan teckna med facket utan att vara med i Visita eller annan arbetsgivarorganisation.
Exakt varför det har ökat vet inte HRF. Men Susanne Bali, ombudsman på HRF, tror att det finns en koppling till att avtalstecknande är ett prioriterat mål i förbundets verksamhetsplan för 2018. Målet är att det ska tecknas 722 nya avtal under året.
Susanne Bali berättar att man under en turné till förbundets olika avdelningar om pensionsfrågor även tog upp kollektivavtalen.
– Kanske har det bidragit lite till ökningen. Men det kan också vara så att förra årets avtalsrörelse gjorde att man var mindre aktiv med att få arbetsgivare att teckna avtal, säger Susanne Bali.
HRF Väst är en av de avdelningar som tecknat fler avtal än förra året. Christer Eriksson, kassör och ombudsman, säger att det inte har gjorts någon särskild satsning under början av året.
– Men våra assistenter har kanske jobbat på extra bra med detta, säger Christer Eriksson.
Mer om avtalen
En vanlig anledning till att arbetsgivare tecknar nya hängavtal är att de behöver det för att kunna få någon form av bidrag eller för arbetstillstånd.
– Många arbetsgivare som vill teckna hängavtal vill samtidigt få ett yttrande till Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen, säger Susanne Bali.
Under åren 2011 – 2012 tecknades det som flest hängavtal, omkring 900 per år.
– Anledningen till ökningen då var att många arbetsgivare ville ta in migrerad arbetskraft, säger Susanne Bali.