Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler strejker med svagare fackförbund

Fler politiska strejker och en allt mer uppdelad arbetsmarknad. Det är en tänkbar framtid för Sverige om fackförbunden fortsätter att försvagas, menar forskare från Lunds universitet.

Publicerad 29 mars 2012

Sverige har traditionellt haft en av de starkaste fackföreningsrörelserna i hela Europa. Det senaste årtiondet har dock organisationsgraden sjunkit rejält, och om trenden fortsätter kan det få konsekvenser, menar en ny forskningsrapport som presenterades i går.
– Om facken fortsätter att tappa medlemmar och styrka kan vi att få en situation där konfrontationer mellan staten och facket ökar. Då kommer vi att få se mer av av politiska strejker och demonstrationer, säger Johannes Lindvall, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, som skrivit rapporten.

Han har tittat på utvecklingen i andra europeiska länder där fackföreningarna har en svagare ställning än de svenska. I Italien, Grekland och Frankrike är strejker riktade mot den sittande regeringens politik långt ifrån ovanligt. Det är det däremot i länder som Danmark, Finland och Sverige där fackförbunden har en relativt hög organisationsgrad.

En fortsatt försvagad fackföreningsrörelse skulle även kunna få fler konsekvenser, enligt Johannes Lindvall. En är en mer uppdelad arbetsmarknad, där grupper med trygga anställningar ställs mot dem som inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden.  
– Det kan också göra att den politiska tyngdpunkten i landet förskjuts högerut. Fackens stöd till socialdemokraterna har varit väldigt viktigt för partiet, och när facken försvagas minskar också låginkomsttagarnas politiska inflytande.

Med på seminariet var även HRF:s förbundsordförande Ella Niia som gav en hoppfull bild av den svenska modellens framtid.
– För det första ser vi en helt annan trend när det gäller medlemsutveckling. Sedan tror jag inte på att vi skulle få en mer konfrontativ arbetsmarknad eftersom vi har en annan tradition här. Att Kommunals lantarbetare skulle rulla ut traktorerna på gatorna, det tror jag inte på, sade Ella Niia.

Även Almegas vd Jonas Milton deltog, och hoppades att utvecklingen med sjunkande organisationsgrad avstannat.
– Vi tycker det är bra med starka fackförbund. Svaga fackliga organisationer är inget arbetsgivarintresse. Sedan är det så att arbetsgivarorganisationerna inte har tappat medlemmar, vilket gör att kollektivavtalen fortfarande har bra täckning.

Seminariet ordnades av SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här