Nyheter Droganvändning

Fler kroganställda använder droger

Var tredje kroganställd i Stockholm har använt droger det senaste året. Det visar en ny undersökning från organisationen STAD. – Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, forskare på STAD.

Publicerad 23 mars 2018
Fler kroganställda använder droger
Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. Foto: Mostphotos

Narkotikabruket bland krogpersonal i Stockholm har ökat drastiskt de senaste tio åren. Det visar enkätundersökningen från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Var tredje kroganställd uppger att de använt droger det senaste året. Jämfört med den senaste undersökningen 2007 är det nästan en fördubbling. Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. 
– Anledningen till att vi genomförde undersökningen nu var att krogbranschen larmat om den höga narkotikaanvändningen bland gästerna. Men resultatet visar att även personalen har ett högt droganvändande. Det är väldigt oroväckande och ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.

Johanna Gripenberg. Foto: Maria Lindvall

Undersökningen genomfördes första gången 2001. Då var siffrorna höga, men sedan sattes insatser in som minskade droganvändningen på krogen. Myndigheter och krogbranschen samarbetade i satsningen ”Krogar mot Knark”. Några av åtgärderna var narkotikautbildning för personal, policyarbete och ökad polisiär närvaro i krogmiljön. Men den nya undersökningen visar att droganvändandet bland krogpersonal är högre nu än 2001.
– Jag tror att det har flera olika orsaker. Arbetet med förebyggande insatser har inte varit lika aktivt som innan. I Stockholm vet jag också att krögarna upplevt att den polisiära närvaron minskat. Tillgången på droger har också ökat, och resultaten tyder på att inställningen till droger har blivit mer liberal, säger Johanna Gripenberg. 

Fler kroganställda använder droger

Enkäten besvarades av 665 personer från drygt 160 krogar i Stockholm. Studien genomfördes under våren 2016 fram till sommaren 2017.

  •  År 2007 uppgav 19 procent att de använt narkotika det senaste året, nu är siffran nästan det dubbla.
  • Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året.
  • Färre anställda tycker att man ska ringa polis om de ser någon gäst som tar droger. Nu svarar 38 procent att de skulle ringa polisen jämfört med 53 procent år 2007.
  • De vanligaste drogerna är cannabis, kokain och ecstasy.

Vad behövs för att minska droganvändningen på krogen?
– Eftersom vi lyckats minska användningen tidigare så vet vi att vår metod med utbildning, policyarbete och polisiär närvaro fungerar. Men vi behöver mer resurser, inte bara i Stockholm, utan det behövs även nationell samordning. Det är inte bara ett storstadsproblem, säger Johanna Gripenberg.

 

Nyheter förhandling

Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor

En HRF-medlem, anställd på en gård som föder upp alpackor, krävde att få ut sin slutlön och semesterersättning. Då anklagade arbetsgivare honom för sex alpackors död – och krävde nästan 500 000 kronor. Nu har de förlikats.

Publicerad 18 oktober 2019 Kommentera
Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor
När HRF-medlemmen ville ha ut sin lön anklagade arbetsgivaren honom för att ha haft ihjäl sex alpackor. Alpackorna på bilden har inget med saken att göra. Foto: Tomasz Matuszewski/Mostphotos

Den anställde arbetade bland annat med att sköta alpackorna på gården. Våren 2018 sade han upp sig. Men arbetsgivaren vägrade betala ut hans innestående lön och semesterersättning, och medlemmen vände sig till Hotell- och restaurangfacket.
– Då kom arbetsgivaren med ett motkrav på nästan 500 000 kronor. Han menade att sex av alpackorna hade avlidit efter att vår medlem hade misskött dem, säger HRF-ombudsman Emil Bäckström.

Facket menade att kravet var orimligt. Detta eftersom medlemmen varit anställd på alpackagården med lönestöd, i vilket det ingick att han skulle handledas på arbetet.
– Vi anser att man inte kan kräva det ansvaret utifrån de förutsättningarna, säger Emil Bäckström.

När facket och arbetsgivaren inte kunnat enas stämde HRF arbetsgivaren i tingsrätten. I veckan hölls en muntlig förberedelse i ärendet. Där kom parterna överens om en förlikning som bland annat innebar att HRF-medlemmen får 40 000 kronor.
– Arbetsgivaren kommer inte heller att kunna ta upp frågan om de döda alpackorna igen, säger Emil Bäckström.

Ur temat Pensionsfusket
Nyheter PENSION

”Man kan inte bara höja pensionsåldern”

I går beslutade riksdagen att höja pensionsåldern. Att bara höja gränsen för när man får gå i pension är inte rätt, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 17 oktober 2019 Kommentera
”Man kan inte bara höja pensionsåldern”
I veckan höjdes lägsta pensionsålder till 62 år. På sikt ska den höjas ytterligare. Foto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

Nästa år höjs åldern då man tidigast har rätt att gå i pension, från 61 till 62 år. Samtidigt höjs gränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning. Dagens 67 år blir i stället 69 år. Efter det säger lagen om anställningsskydd, las, att arbetsgivare har rätt att säga upp personer utan att ha något särskilt skäl.

Bakom beslutet ligger en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
–  Jag kan förstå att man behöver göra något när snittåldern i Sverige ökar med två timmar om dagen. Men man kan inte bara höja pensionsåldern. Man måste skapa förutsättningar för människor att jobba längre. Man ska inte behöva gå sönder. Vi har väldigt få i branschen som jobbar till 65 i dag, för att kroppen inte funkar, säger Malin Ackholt.

Bakgrunden till att pensionsåldern höjs är att människor lever allt längre. Men medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster har inte ökat de senaste tio åren, visar en LO-rapport.

För att anställda inom hotell och restaurang ska orka jobba längre krävs satsningar på arbetsmiljö och trygghet, menar Malin Ackholt.
– Det behövs mer pengar i systemet. Minst dubbelt så mycket måste satsas på förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Dessutom behöver man lägga mer pengar i pensionssystemet. Annars gör sådana här beslut människor enkom fattigare.

– Kvinnor i vår bransch ligger på en pension som motsvarar drygt 50 procent av inkomsten. Lägger man till det utbredda fusket med tjänstepensionerna så inser man att politiken, men även vi parter har mycket kvar att göra.

Höjningarna är ett första steg i en planerad förändring av pensionssystemet. Om några år väntas gränserna höjas ytterligare.

Förändringarna gäller den allmänna, statliga, pensionen. Tjänstepensioner berörs inte.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter arbetsliv

Ny guide ska hjälpa arbetsgivare

Hur går ett medarbetarsamtal till? Och vad ska göras vid en nyanställning? Nu får branschens arbetsgivare ett nytt stöd som reder ut alla frågetecken. Det är HRF och Visita som tillsammans ligger bakom.

Publicerad 17 oktober 2019 1 kommentar
Ny guide ska hjälpa arbetsgivare
Branschens arbetsgivare ska få stöd i sitt arbetsgivarskap. Foto: Colourbox/Syda Productions
Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Den nya vägledningen heter Branschkoden och har tagits fram med medel från BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Den innehåller praktisk information, checklistor och mallar för allt från jobbannonser och nyanställningar till medarbetarsamtal.
– Detta är ett sätt att ge arbetsgivare handledning i hur de ska kunna utöva ett bra arbetsgivarskap, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

Idén om en praktisk handledning för arbetsgivare väcktes ursprungligen av krögaren Fredrik Eriksson, som också varit involverad i arbetet. Det har även förtroendevalda från HRF varit, liksom unga chefer samt arbetsgivare i branschen.
– Arbetsgruppen har tittat på olika delar och ringat in områden. Det handlar inte om att lösa saker som är kollektivavtalsreglerade eller lagreglerade, utan om att hjälpa arbetsgivare göra mer rätt. Allt blir enklare om man gör rätt från början, säger Malin Ackholt.

Fakta: Branschkoden

Branschkoden är tillgänglig för alla och är gratis att ladda ner. Den kommer bland annat att finnas på Hotell- och restaurangfackets sajt och på Visita.se. Den finns också att hitta på bfuf.se.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här