Var tredje kroganställd i Stockholm har använt droger det senaste året. Det visar en ny undersökning från organisationen STAD. – Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, forskare på STAD.
Narkotikabruket bland krogpersonal i Stockholm har ökat drastiskt de senaste tio åren. Det visar enkätundersökningen från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.
Var tredje kroganställd uppger att de använt droger det senaste året. Jämfört med den senaste undersökningen 2007 är det nästan en fördubbling. Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året.
– Anledningen till att vi genomförde undersökningen nu var att krogbranschen larmat om den höga narkotikaanvändningen bland gästerna. Men resultatet visar att även personalen har ett högt droganvändande. Det är väldigt oroväckande och ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.
Undersökningen genomfördes första gången 2001. Då var siffrorna höga, men sedan sattes insatser in som minskade droganvändningen på krogen. Myndigheter och krogbranschen samarbetade i satsningen ”Krogar mot Knark”. Några av åtgärderna var narkotikautbildning för personal, policyarbete och ökad polisiär närvaro i krogmiljön. Men den nya undersökningen visar att droganvändandet bland krogpersonal är högre nu än 2001.
– Jag tror att det har flera olika orsaker. Arbetet med förebyggande insatser har inte varit lika aktivt som innan. I Stockholm vet jag också att krögarna upplevt att den polisiära närvaron minskat. Tillgången på droger har också ökat, och resultaten tyder på att inställningen till droger har blivit mer liberal, säger Johanna Gripenberg.
Fler kroganställda använder droger
Vad behövs för att minska droganvändningen på krogen?
– Eftersom vi lyckats minska användningen tidigare så vet vi att vår metod med utbildning, policyarbete och polisiär närvaro fungerar. Men vi behöver mer resurser, inte bara i Stockholm, utan det behövs även nationell samordning. Det är inte bara ett storstadsproblem, säger Johanna Gripenberg.