Nyheter Droganvändning

Fler kroganställda använder droger

Var tredje kroganställd i Stockholm har använt droger det senaste året. Det visar en ny undersökning från organisationen STAD. – Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, forskare på STAD.

Publicerad 23 mars 2018
Fler kroganställda använder droger
Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. Foto: Mostphotos

Narkotikabruket bland krogpersonal i Stockholm har ökat drastiskt de senaste tio åren. Det visar enkätundersökningen från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Var tredje kroganställd uppger att de använt droger det senaste året. Jämfört med den senaste undersökningen 2007 är det nästan en fördubbling. Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. 
– Anledningen till att vi genomförde undersökningen nu var att krogbranschen larmat om den höga narkotikaanvändningen bland gästerna. Men resultatet visar att även personalen har ett högt droganvändande. Det är väldigt oroväckande och ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.

Johanna Gripenberg. Foto: Maria Lindvall

Undersökningen genomfördes första gången 2001. Då var siffrorna höga, men sedan sattes insatser in som minskade droganvändningen på krogen. Myndigheter och krogbranschen samarbetade i satsningen ”Krogar mot Knark”. Några av åtgärderna var narkotikautbildning för personal, policyarbete och ökad polisiär närvaro i krogmiljön. Men den nya undersökningen visar att droganvändandet bland krogpersonal är högre nu än 2001.
– Jag tror att det har flera olika orsaker. Arbetet med förebyggande insatser har inte varit lika aktivt som innan. I Stockholm vet jag också att krögarna upplevt att den polisiära närvaron minskat. Tillgången på droger har också ökat, och resultaten tyder på att inställningen till droger har blivit mer liberal, säger Johanna Gripenberg. 

Fler kroganställda använder droger

Enkäten besvarades av 665 personer från drygt 160 krogar i Stockholm. Studien genomfördes under våren 2016 fram till sommaren 2017.

  •  År 2007 uppgav 19 procent att de använt narkotika det senaste året, nu är siffran nästan det dubbla.
  • Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året.
  • Färre anställda tycker att man ska ringa polis om de ser någon gäst som tar droger. Nu svarar 38 procent att de skulle ringa polisen jämfört med 53 procent år 2007.
  • De vanligaste drogerna är cannabis, kokain och ecstasy.

Vad behövs för att minska droganvändningen på krogen?
– Eftersom vi lyckats minska användningen tidigare så vet vi att vår metod med utbildning, policyarbete och polisiär närvaro fungerar. Men vi behöver mer resurser, inte bara i Stockholm, utan det behövs även nationell samordning. Det är inte bara ett storstadsproblem, säger Johanna Gripenberg.

 

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här