Nyheter Droganvändning

Fler kroganställda använder droger

Var tredje kroganställd i Stockholm har använt droger det senaste året. Det visar en ny undersökning från organisationen STAD. – Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, forskare på STAD.

Publicerad 23 mars 2018
Fler kroganställda använder droger
Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. Foto: Mostphotos

Narkotikabruket bland krogpersonal i Stockholm har ökat drastiskt de senaste tio åren. Det visar enkätundersökningen från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Var tredje kroganställd uppger att de använt droger det senaste året. Jämfört med den senaste undersökningen 2007 är det nästan en fördubbling. Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året. 
– Anledningen till att vi genomförde undersökningen nu var att krogbranschen larmat om den höga narkotikaanvändningen bland gästerna. Men resultatet visar att även personalen har ett högt droganvändande. Det är väldigt oroväckande och ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.

Johanna Gripenberg. Foto: Maria Lindvall

Undersökningen genomfördes första gången 2001. Då var siffrorna höga, men sedan sattes insatser in som minskade droganvändningen på krogen. Myndigheter och krogbranschen samarbetade i satsningen ”Krogar mot Knark”. Några av åtgärderna var narkotikautbildning för personal, policyarbete och ökad polisiär närvaro i krogmiljön. Men den nya undersökningen visar att droganvändandet bland krogpersonal är högre nu än 2001.
– Jag tror att det har flera olika orsaker. Arbetet med förebyggande insatser har inte varit lika aktivt som innan. I Stockholm vet jag också att krögarna upplevt att den polisiära närvaron minskat. Tillgången på droger har också ökat, och resultaten tyder på att inställningen till droger har blivit mer liberal, säger Johanna Gripenberg. 

Fler kroganställda använder droger

Enkäten besvarades av 665 personer från drygt 160 krogar i Stockholm. Studien genomfördes under våren 2016 fram till sommaren 2017.

  •  År 2007 uppgav 19 procent att de använt narkotika det senaste året, nu är siffran nästan det dubbla.
  • Bland krogpersonal under 24 år har nästan hälften använt droger under det senaste året.
  • Färre anställda tycker att man ska ringa polis om de ser någon gäst som tar droger. Nu svarar 38 procent att de skulle ringa polisen jämfört med 53 procent år 2007.
  • De vanligaste drogerna är cannabis, kokain och ecstasy.

Vad behövs för att minska droganvändningen på krogen?
– Eftersom vi lyckats minska användningen tidigare så vet vi att vår metod med utbildning, policyarbete och polisiär närvaro fungerar. Men vi behöver mer resurser, inte bara i Stockholm, utan det behövs även nationell samordning. Det är inte bara ett storstadsproblem, säger Johanna Gripenberg.

 

Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.