Ska arbetsgivaren köpa ergonomiska skor till den som går och står mycket på jobbet? Arbetsmiljöverket ska undersöka saken.
Den som står och går mycket i sitt jobb kan få belastningsskador i bland annat knän, höfter och rygg. Riskerna ökar om man bär dåliga skor.
I dag är arbetsgivare skyldiga att ge sina anställda skyddsskor om det finns risk för skador i arbetet. Skyddsskor kan till exempel ha stålhätta och skydda mot bland annat tunga eller vassa föremål, farliga ämnen och heta vätskor.
Men när det kommer till risk för belastningsskador finns i dag inga tydliga skokrav på arbetsgivarna. Många anställda får dessutom köpa sina arbetsskor själva.
Men snart kanske fler kommer att få skor av sina arbetsgivare. Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda hur rätt skor kan förebygga belastningsskador hos personer som står och går mycket i jobbet.
Arbetsmiljöverket ska bedöma om reglerna om skyddsskor behöver kompletteras med en kategori för skor som förebygger belastningsskador och om myndighetens råd och vägledningar om belastningsskador i höft, rygg och knän behöver förtydligas.
Det tycker HRF:s ombudsman Kent Johansson är bra.
– I nästan hela den här branschen står och går man väldigt mycket. I snabbmatsrestaurangerna sitter man inte en sekund. Samma sak i köken och servisen. Så självklart ger det följdverkningar om man inte har bra skor, säger han.
Kent Johansson blev glatt överraskad över nyheten.
– Det är bra att regeringen ger det här uppdraget. Jag blev superglad. Det vidgar frågan om när det kan behövas skor som ska anpassas till arbetet, säger han.
Samtidigt är han rädd att det inte kommer göra så stor skillnad i framtiden. Det är svårt bara att bevisa att en arbetstagare behöver skyddsskor som jobbet ska betala.
– Halka är något som är enkelt att se och ta på. Likaså risker för att bränna sig. Men en belastningsskada kan man inte se på samma sätt. Förslitningsskador kommer med tiden. Det blir nog svårt att driva. Vi människor fungerar väl lite så, att saker som vi kan se och ta på tror vi på, säger Kent Johansson.
Arbetsmiljöverket ska redovisa arbetet för regeringen senast den 3 oktober 2022. Det kan leda till konkreta förslag som skickas ut på remiss.