Ett fast jobb är en sällsynt lyx för många, framför allt bland kvinnor och icke fackanslutna. Men bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar minskar de tidsbegränsade anställningarna, visar LO:s nya rapport.
Att ha en trygg anställning är inte alla förunnat. I dag har drygt 14 procent av alla anställda en tidsbegränsad anställning, visar LO:s rapport om anställningsformer som presenterades i dag.
I vissa grupper är visstidsanställningar dock betydligt vanligare. Nästan var fjärde arbetarkvinna och mer än varannan ung mellan 16-24 år har i dag en tidsbegränsad anställning.
– Det är en skröna att unga människor vill ha en visstidsanställning för att sedan dra ut i världen. Vi hör många berättelser om medlemmar som inte kan planera sitt liv för att de inte vet vilken inkomst de kommer att ha, säger HRF:s ordförande Ella Niia .
Med 16 procent är Hotell- och restaurangfacket det LO-förbund med störst andel tidsbegränsat anställda medlemmar. Det är dock en rejäl minskning från år 2008 då hela 28 procent av HRF-medlemmarna hade en visstidsanställning. Ella Niia tror att det är effekt av att reglerna kring tidsbegränsade anställningar skärptes upp i den senaste avtalsrörelsen. Sedan 2010 är arbetsgivare skyldiga att erbjuda en annan anställning till den som arbetat i genomsnitt 15 timmar i veckan i tolv månader.
– Vi kan inte härleda minskningen till något annat än avtalsändringen. Men vi nöjer oss inte med det utan ser det som ett första steg, säger Ella Niia.
Flest tidsbegränsade anställningar finns bland icke fackanslutna arbetare. Nästan varannan, 46 procent, av arbetarkvinnorna som inte är med i något fackförbund har en visstidsanställning. Motsvarande siffra bland männen är 29 procent.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.