Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Filippinska kockar tvingades till slavarbete i Australien

I Australiens huvudstad Canberra utreds just nu en härva av människohandel. Filippinsk kökspersonal misstänks ha lurats till landet för att arbeta på välkända krogar under slavliknande förhållanden.

Publicerad 5 september 2006

Med löften om bra arbetstider och ordentlig lön lockades runt 160 kockar och annan kökspersonal från Filippinerna till Australiens huvudstad Canberra. Men väl på plats ändrades deras kontrakt. I stället tvingades de arbeta tolv timmar långa pass utan rast, fick knappt något betalt och vägrades vård när de skadat sig på jobbet.
Historien uppdagades i slutet på förra året när en grupp filippinska köksarbetare vände sig till fackförbundet LHMU för att be om hjälp.
Enligt LHMU är 48 restauranger, många välkända finkrogar, inblandade i härvan.
– Giriga arbetsgivare lurar duktiga, utbildade gästarbetare för att tjäna mer pengar. De utnyttjar att de är för rädda för att kämpa för sina rättigheter, säger Gil Anderson samordnare på LHMU Hospitality Union i Canberra.

Ett par krögare har redan åtalats och en av dem riskerar nu runt 1,5 miljoner svenska kronor i böter. Rättsprocesser pågår mot flera andra restauranger.

Fakta: LMHU – Liquor, hospitality and miscellaneous union
LHMU har 137 000 medlemmar som arbetar i en rad olika branscher. Bland annat organiserar förbundet anställda på hotell, restauranger, turismföretag och kasinon. Mer än hälften av medlemmarna har utländsk bakgrund och 60 procent är kvinnor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här