Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fick ut lönen med fackets hjälp

Sami höll på att förlora 40 000 kronor när arbetsgivaren höll inne lönen. Han är inte ensam. Vart femte medlemsärende hos facket handlar på något sätt om lön.

Publicerad 16 juni 2014
Fick ut lönen med fackets hjälp
Sami vände sig till HRF när arbetsgivaren höll inne lönen. Foto: Rebecka Uhlin

Texten uppdaterad 2014-06-27.

Sami hade arbetat över ett år på en snabbmats­restaurang i Stockholm när han blev sjukskriven på grund av ryggproblem. Arbets­givaren svarade med att säga upp honom och lät bli att betala ut innestående lön och semeste­rersättning på sammanlagt 40 000 kronor.
– Jag kunde inte tro att en ­arbetsgivare skulle utnyttja folk så, berättar Sami, som först tänkte ställa upp med sitt riktiga namn, men blev orolig för att det kan påverka hans chanser att få nytt jobb.

Sami har lång erfarenhet som food and beverage manager från sitt hemland. Han tog jobbet för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Han är långt ifrån ensam i branschen om att inte få betalt för sitt arbete. Det är alltför vanligt att Hotell- och restaurangfackets medlemmar inte får ut sina löner, konstaterar HRF:s ombudsmän runt om i landet. Det kan röra sig såväl om den vanliga månads­lönen som semesterersättningar, ob och pensionsinsättningar. Uppskattningsvis en femtedel av ombudsmännens ärenden handlar på något sätt om lön, visar en rundfråga till HRF:s avdelningar i landet.

Samis lön bekostades delvis av Arbetsförmedlingen, men de kunde inte hjälpa honom att få ut pengarna. I stället var det Cecilia Creutz, ombudsman på HRF Stockholm-Gotland, som efter många turer lyckades med det. Arbetsgivaren hade inte kollektivavtal, men var ändå skyldig att förhandla med facket eftersom det gällde en medlem.
– Ägaren slängde på luren i örat på mig flera gånger innan han till sist kom till förhandling. Det är tyvärr vanligt med arbetsgivare som inte kommer till förhandlingar och som blir arga och hetsar upp sig, säger Cecilia Creutz.
Sami tror inte att han skulle ha haft en chans att få sina pengar på egen hand.
– När jag såg hur arbetsgivaren behandlade oss när det gällde arbetstider och arbetsvillkor gick jag med i facket. Medlemsavgiften är ingenting, jämfört med att ha någon som slåss för dig och dina rättigheter.

För enskilda HRF-ombudsmän kan så mycket som hälften av ärendena handla om löner. Så är det för Martin Collander hos HRF Väst. Han arbetade tidigare för fackförbundet IF Metall inom industrin, där löner inte uteblir annat än i extremfall.
– Jag är närmast i chock över att det är så vanligt i restaurangbranschen. Jag trodde inte att det fanns arbetsgivare som systematiskt stjäl pengar från de anställda, men det gör det.
Samma arbetsgivare återkommer ofta bland ärendena. Det är inte bara företag som är nära konkurs som låter bli att betala ut löner, enligt Martin Collander.
De uteblivna lönerna påverkar inte bara dem som själva drabbas, menar han.
– Mycket tid och energi ägnas åt en enskild medlem, i stället för att man jobbar för att förbättra för hela kollektivet. Det här är saker som vi egentligen inte borde behöva bråka om.

Så gör du om lönen uteblir

  • Spara alltid anställningsbevis och lönespecifikationer. De bevisar att du har varit anställd och vad du tjänat.
  • Om du inte får ut rätt lön och arbetsgivaren inte gör något åt saken, vänd dig till ditt fackförbund.
  • Agera direkt. För löneskulder är preskriptionstiden två år, och vid konkurs gäller det att kontakta facket direkt, eftersom den statliga lönegarantin bara gäller för lön som skulle ha betalats ut max tre månader innan konkursansökan kom in till tingsrätten. OBS: I vissa av HRF:s avtal är preskriptionstiden för löneskulder endast ett år, bland annat i avtalet Gröna Riks mellan HRF och Visita.
  • Du måste gå till jobbet även om du inte har fått ut dina pengar, för att senare kunna få lön för uppsägningstiden.
  • –Om du förhindras att jobba, exempelvis för att arbets­platsen är stängd och låst, ska du samma dag anmäla dig till Arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här