Fokus BULLER

Fick bukt med bullret på jobbet

När Anna Hjortheden jobbar kan hennes öron vila – i alla fall jämfört med hur det var innan Sturehofs matsal fick ett dämpande tak. Buller är ett problem som lätt glöms bort i branschen.

Publicerad 13 november 2020 Kommentera
Fick bukt med bullret på jobbet
På Anna Hjorthedens arbetsplats Sturehof gick från buller till behagligt sorl. Foto: Marc Femenia

Trött efter jobbet? Det kanske inte bara beror på hur mycket det är att göra. På många restauranger och barer ligger ljud­nivån för högt för att det ska vara nyttigt att arbeta där långa pass. Så var det tidigare i matsalen på restaurang Sturehof i Stockholm.
Anna Hjortheden, servitris och skyddsombud, minns hur det var.
– Feedbacken från gäster var att det var fantastiskt, med god mat och bra service. Men ljudet, det klagade många på.

Restaurangen hade renoverats 1999 och fått en ny, snygg inredning skapad av den kända formgivaren Jonas Bohlin. Men taket var av glas. Det fanns ingenting som dämpade sorlet.
– Vi brukar ha väldigt mycket folk, normalt är det helt fullt varje lunch och mycket på kvällen också. När folk pratar och har svårt att höra varandra på grund av ljudnivån pratar de ännu högre. På det allt slammer av bestick och porslin.

Anna Hjortheden. Foto: Marc Femenia

Kvällstid steg sorlet ännu mer.
– Jag kunde tycka synd om äldre som kom hit, kanske för att fira något. När min svärmor skulle komma fick jag vara noga med vilken tid och vilket bord hon fick, säger Anna.
I baren som vetter ut mot Stureplan var det ännu värre, glastaket plus hög musik, stengolv och kakelväggar.

Anna laddade ner Arbetsmiljöverkets app för bullermätning. I baren låg nivån på skadliga 90 decibel.
– Jag använde appen många gånger. Jag kan vara ganska jobbig när jag snöar in på något, säger Anna.

Fackklubben och arbetsgivaren kom i gång med arbetsmiljöarbetet i stort. Ljudnivån diskuterades, men annat kom först.
Systerkrogen Brillo hade fått ljuddämpande tak redan vid starten 2012.
– Vi gick dit ibland, för en AW eller för att äta. Vi tyckte att det var fantastiskt. Så tyst, fast de hade mycket folk.

Till sist beslutades att även Sturehof skulle få ett sådant tak. Det var nära att just baren glömdes bort, men Anna hann upptäcka det i tid.
Hösten 2017 kom det nya taket på plats. Det liknar glastaket, men består av högblanka lackade plåtkassetter med akustikskiva.
Den allra första reaktionen blev inte vad Anna hade väntat sig. Många i personalen tyckte att det hade blivit för tyst. Skulle det verkligen bli den rätta känslan av ett livligt brasseri? Skulle gästerna trivas?

Vi sa till varandra: ”Är det verkligen fullt nu?” för det kändes inte som det brukade, berättar Anna Hjortheden. Foto: Marc Femenia
Taket liknar det tidigare glastaket, men består av högblanka lackade plåtkassetter med akustikskiva. Foto: Marc Femenia
Ibland använder Kwadwo Agyeimensah hörselkåpor i disken, men han tycker att det är svårt att höra om någon ropar. Foto: Marc Femenia

 

Men det visade sig snabbt att det inte var någon fara med den saken.
– För mig var saneringen det bästa som hänt på 20 år. Vi sa till varandra: »Är det verkligen fullt nu?« för det kändes inte som det brukade.
Anna hade tidigare inte kopplat sin egen stress till ljudnivån.
– Man vet ungefär hur det brukar kännas när det är primetime. Man brukar vara uppe i varv och ha lite stresspåslag. Nu var det fullt, men jag var ändå lugn.

Sturehof har gjort vad de kan i de här lokalerna.Anna Hjortheden

Det blev också mycket bättre i baren. Även om kakelväggarna är kvar gör taket stor nytta, i kombination med att högtalarsystemet setts över.
Året efter att taket byttes ut kom Arbetsmiljöverket på inspektion. Bullernivån i matsalen fick godkänt, men i kök och disk var ljudet för starkt. Sedan dess har arbetsgivaren låtit byta ut taket även där och det finns hörselskydd till alla.
– Sturehof har gjort vad de kan i de här lokalerna, men det låter fort­farande mycket. Kök och disk ligger nära varandra och det är högre tryck än vad man räknade med när de renoverades, säger Anna.

Bullertoppen

Ljudstyrka i decibel (dB)

  • 115 dB. Risk för hörselskada. En enda ljudtopp kan räcka.
  • 85 dB. Över denna nivå måste åtgärder sättas in.
  • 80 dB. Är detta genomsnitt för en arbetsdag? Då måste ljudmiljön ses över.
  • 75 dB. Högre än så ska ljudet inte vara på ett dansställe.
  • 60 dB. Normal samtalston.

Diskaren Kwadwo Agyeimensah är en av dem som känner av det.
– Det är ofta för högt ljud. Jag blir trött. Inte här för då jobbar jag ju, men när jag kommer hem.
Vid skyddsronder brukar Anna alltid påpeka att diskarna ska använda hörselskydden, inte nödvändigtvis hela dagen, men oftare än nu.

Kwadwo använder dem ibland i disken och alltid när han jobbar kväll och tömmer flaskor.
– Men problemet är att jag inte hör om någon ropar på mig när jag har hörselskydden på, säger han.

Snart ska Sturehof få ett nytt kök och diskrum, i lokalen intill som de har tagit över. Då ska Anna vara med i planeringen.
– Det ska bli jättespännande och roligt att få vara med och bevaka så att vi gör så att det blir rätt från början.

Mikael Pettersson är vd på Kornets aku­stik som utförde saneringen på Sturehof. Han har gjort flera liknande jobb på andra restauranger, ofta i matsalen.
– Många har från början låtit bli att sätta in akustikdämpning, sedan inser de att det inte blir någon hållbar arbetsmiljö och att även gästerna påverkas.

Han har även satt in dämpning i diskrum. På Sturehof byttes plåttaket i diskrummet mot en fukttålig, ljuddämpande skiva.
– Förr hade kök bara rostfria plåtkassetter som kunde spolas av. Står man långa pass och det skramlar blir det ingen bra ljudmiljö, säger Mikael Pettersson.

Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

Så blir din nya lön

Nu har HRF och Visita enats om beräkningarna av det nya avtalets löner. Semesterlönegarantin återstår dock fortfarande.

Publicerad 24 november 2020 Kommentera
Så blir din nya lön
Nu är löneökningarna klara, berättar Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Peter Jönsson, Hans Christiansson/Mostphotos

Det är en vecka sedan den hotande konflikten blåstes av och ett nytt avtal mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita tecknades. Först nu är beräkningarna av de nya lönerna och ob-tilläggen klara.

– Det brukar ta så här lång tid. Det är en matematisk övning med en del avrundningsproblem, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Från den 1 november i år höjs utgående löner för en heltidstjänst med 685 kronor i månaden. För en deltidstjänst räknas löneökningen om så att den motsvarar tjänstgöringsgraden. Är du till exempel anställd på 50 procent blir den hälften av 685 kronor, det vill säga 342:50. Jobbar du 75 procent blir höjningen 513:75 kronor i månaden. Timlönerna höjs med 3:96 kronor.

I Gröna riksavtalet finns dock en skrivning om lönepott. Det innebär att 60 procent av löneökningen ska gå till en pott som fördelas utifrån hur de anställda har uppfyllt vissa fastställda kriterier. Det är facket och arbetsgivaren som förhandlar om fördelningen av potten.

För att det ska bli aktuellt att pottförhandla måste arbetsgivaren begära förhandling senast den 4 december. Gör företaget inte det kommer varje heltidsanställd att få 685 kronor mer i månaden. Per Persson tror att det gäller de flesta medlemmar som omfattas av Gröna riksavtalet.

– För att kunna förhandla potten ska arbetsgivaren långt tidigare ha förhandlat om kriterier och haft utvecklingssamtal. Jag tror inte att så många har gjort det.

Minimilönerna räknas upp med tre procent. För den som redan är anställd gäller dock fortfarande 685 kronor i ökning för en heltidstjänst. OB-tillägget höjs från den 1 november till 23:53 kronor.

Ytterligare 14 kollektivavtal återstår att förhandla före årsskiftet.

Så blir minimilönerna i Gröna riksavtalet 1 november 2020:

Lönegrupp 1, kvalificerat yrkesarbete:
Utan 6 års yrkesvana 23 854 kr/mån Eller 137:88 kr/h
Med 6 års yrkesvana 25 617 kr/mån Eller 148:07 kr/h
Lönegrupp 2, yrkesarbete
Utan 6 års yrkesvana 22 548 kr/mån Eller 130:33 kr/h
Med 6 års yrkesvana 24 311 kr/mån Eller 140:52 kr/h

 

Ingår i temat: Avtal 2020 25 artiklar

Alla artiklar i temat (22 till)
Nyheter tävling

Hon gjorde silvermackan

Ogräs, lingon och svamp – det innehöll smörgåsen som gav HRF:aren Eva Stoltz Olsson silvret i årets Mack-SM.

Publicerad 23 november 2020 Kommentera
Hon gjorde silvermackan
Eva Stoltz Olsson tog hem silvret i Mack-SM med sitt bidrag "Naturen på en sur en”. Foto: Sara Trus

Grattis!
– Tack!

Hur kom du på receptet?
– Temat för tävlingen var nyttigt och klimatsmart. Jag gillar att vara ute i skogen, så jag tänkte att jag skulle göra en skogsmacka. Jag plockade ogräs, som ängssyra och kirskål, som jag gjorde en pesto av. Jag stekte svamp och picklade lingon. Det blev mustiga smaker från skogen.

Silvermackan ”Naturen på en sur en”. Foto: Sara Trus

Hur kom det sig att du ställde upp i tävlingen?
– Det var mina chefer som pushade mig att vara med. Jag har ju ingen utbildning som kallskänka, utan jag är självlärd. Jag har jobbat i handeln i 20 år och började i restaurangbranschen för bara ett år sedan. Jag tänkte att jag som inte har någon erfarenhet inte skulle kunna matcha de här duktiga deltagarna, men jag bestämde mig för att skicka in ett bidrag i alla fall.

Fick du mersmak för att tävla?
– Jag fick mersmak för att jobba mer med mat i alla fall. Tävlingen var lite som en utmaning för mig själv för att se om det är något som jag borde satsa på. Och det känner jag ju så klart att jag vill göra.

Fakta: Tävlingen

Eva Stoltz Olssons bidrag ”Naturen på en sur en” innehöll ogräspesto, fänkålssallad, svampröra, picklade lingon och vegansk majonnäs.

Vann tävlingen gjorde Gabriel Olsson med sitt bidrag ”Södermalms hembrännare”, med bland annat linsfalafel, hummus gjord på rostad sparris och lök, honungsbakade morötter och konfiterad lök.

Mack-SM anordnas av organisationen Sveriges bagare & konditorer. Den som vill testa något av tävlingsbidragen hittar recepten här.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här