När Anna Hjortheden jobbar kan hennes öron vila – i alla fall jämfört med hur det var innan Sturehofs matsal fick ett dämpande tak. Buller är ett problem som lätt glöms bort i branschen.

Trött efter jobbet? Det kanske inte bara beror på hur mycket det är att göra. På många restauranger och barer ligger ljudnivån för högt för att det ska vara nyttigt att arbeta där långa pass. Så var det tidigare i matsalen på restaurang Sturehof i Stockholm.
Anna Hjortheden, servitris och skyddsombud, minns hur det var.
– Feedbacken från gäster var att det var fantastiskt, med god mat och bra service. Men ljudet, det klagade många på.
Restaurangen hade renoverats 1999 och fått en ny, snygg inredning skapad av den kända formgivaren Jonas Bohlin. Men taket var av glas. Det fanns ingenting som dämpade sorlet.
– Vi brukar ha väldigt mycket folk, normalt är det helt fullt varje lunch och mycket på kvällen också. När folk pratar och har svårt att höra varandra på grund av ljudnivån pratar de ännu högre. På det allt slammer av bestick och porslin.

Kvällstid steg sorlet ännu mer.
– Jag kunde tycka synd om äldre som kom hit, kanske för att fira något. När min svärmor skulle komma fick jag vara noga med vilken tid och vilket bord hon fick, säger Anna.
I baren som vetter ut mot Stureplan var det ännu värre, glastaket plus hög musik, stengolv och kakelväggar.
Anna laddade ner Arbetsmiljöverkets app för bullermätning. I baren låg nivån på skadliga 90 decibel.
– Jag använde appen många gånger. Jag kan vara ganska jobbig när jag snöar in på något, säger Anna.
Fackklubben och arbetsgivaren kom i gång med arbetsmiljöarbetet i stort. Ljudnivån diskuterades, men annat kom först.
Systerkrogen Brillo hade fått ljuddämpande tak redan vid starten 2012.
– Vi gick dit ibland, för en AW eller för att äta. Vi tyckte att det var fantastiskt. Så tyst, fast de hade mycket folk.
Till sist beslutades att även Sturehof skulle få ett sådant tak. Det var nära att just baren glömdes bort, men Anna hann upptäcka det i tid.
Hösten 2017 kom det nya taket på plats. Det liknar glastaket, men består av högblanka lackade plåtkassetter med akustikskiva.
Den allra första reaktionen blev inte vad Anna hade väntat sig. Många i personalen tyckte att det hade blivit för tyst. Skulle det verkligen bli den rätta känslan av ett livligt brasseri? Skulle gästerna trivas?



Men det visade sig snabbt att det inte var någon fara med den saken.
– För mig var saneringen det bästa som hänt på 20 år. Vi sa till varandra: »Är det verkligen fullt nu?« för det kändes inte som det brukade.
Anna hade tidigare inte kopplat sin egen stress till ljudnivån.
– Man vet ungefär hur det brukar kännas när det är primetime. Man brukar vara uppe i varv och ha lite stresspåslag. Nu var det fullt, men jag var ändå lugn.
Sturehof har gjort vad de kan i de här lokalerna.Anna Hjortheden
Det blev också mycket bättre i baren. Även om kakelväggarna är kvar gör taket stor nytta, i kombination med att högtalarsystemet setts över.
Året efter att taket byttes ut kom Arbetsmiljöverket på inspektion. Bullernivån i matsalen fick godkänt, men i kök och disk var ljudet för starkt. Sedan dess har arbetsgivaren låtit byta ut taket även där och det finns hörselskydd till alla.
– Sturehof har gjort vad de kan i de här lokalerna, men det låter fortfarande mycket. Kök och disk ligger nära varandra och det är högre tryck än vad man räknade med när de renoverades, säger Anna.
Bullertoppen
- 115 dB. Risk för hörselskada. En enda ljudtopp kan räcka.
- 85 dB. Över denna nivå måste åtgärder sättas in.
- 80 dB. Är detta genomsnitt för en arbetsdag? Då måste ljudmiljön ses över.
- 75 dB. Högre än så ska ljudet inte vara på ett dansställe.
- 60 dB. Normal samtalston.
Diskaren Kwadwo Agyeimensah är en av dem som känner av det.
– Det är ofta för högt ljud. Jag blir trött. Inte här för då jobbar jag ju, men när jag kommer hem.
Vid skyddsronder brukar Anna alltid påpeka att diskarna ska använda hörselskydden, inte nödvändigtvis hela dagen, men oftare än nu.
Kwadwo använder dem ibland i disken och alltid när han jobbar kväll och tömmer flaskor.
– Men problemet är att jag inte hör om någon ropar på mig när jag har hörselskydden på, säger han.
Snart ska Sturehof få ett nytt kök och diskrum, i lokalen intill som de har tagit över. Då ska Anna vara med i planeringen.
– Det ska bli jättespännande och roligt att få vara med och bevaka så att vi gör så att det blir rätt från början.
Mikael Pettersson är vd på Kornets akustik som utförde saneringen på Sturehof. Han har gjort flera liknande jobb på andra restauranger, ofta i matsalen.
– Många har från början låtit bli att sätta in akustikdämpning, sedan inser de att det inte blir någon hållbar arbetsmiljö och att även gästerna påverkas.
Han har även satt in dämpning i diskrum. På Sturehof byttes plåttaket i diskrummet mot en fukttålig, ljuddämpande skiva.
– Förr hade kök bara rostfria plåtkassetter som kunde spolas av. Står man långa pass och det skramlar blir det ingen bra ljudmiljö, säger Mikael Pettersson.