Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Feminism i fokus på kongressen

Mängder av beslut fattades på HRF:s kongress under lördagen. Kongressen beslutade bland annat att förbundet ska ha en feministisk grundsyn och aktivt försöka hitta och åtgärda brister i jämställdhet.

Publicerad 8 november 2014
Feminism i fokus på kongressen
Mängder av beslut fattades på HRF:s kongress under lördagen. Foto: Stig Hammarstedt

Egentligen ville motionärerna från avdelning Stockholm-Gotland att HRF skulle införa i sina stadgar att det är ett feministiskt förbund, men så långt var förbundsstyrelsen inte beredd att gå. Kongressen beslutade även att förbundet ska verka feministiskt i det fackliga arbetet och att det ska arbeta aktivt för att hitta och åtgärda brister i jämställdheten.
– Om vi ska vara trovärdiga måste vi inse att vi inte är en isolerad ö. Vi måste arbeta internt mot diskriminering. Jämställdhet är inte ett statiskt tillstånd, sade ombudet Mathias Westbrand Emilsson.   

I flera frågor röstade kongressen emot förbundsstyrelsen under dagen. Det gällde bland annat i frågan om att införa ett ungdomsmedlemskap, som förbundsstyrelsen yrkat avslag på. Det gällde även motionen om att utreda den så kallade karenstiden innan nya medlemmar kan få hjälp av facket.   

Däremot blev det avslag för motioner om att vegetariskt ska vara huvudalternativ vid HRF:s måltider, att företagshälsovård ska vara obligatoriskt och till ökad transparens kring förbundsstyrelsens arvoden.

Några beslut i korthet: 

* Ledamöterna i valberedningen förbjuds att föreslå sig själva. 

* Förbundet ska aktivt och engagerat arbeta tillsammans med Socialdemokraterna för att stärka anställningstryggheten för medlemmarna.

* Hotell- och restaurangfacket ska verka för att teckna fler kollektivavtal. 

* Nästa kongress blir 2018, alltså om fyra år i stället för om tre år. Detta för att sammanfalla med förbundets 100-årsjubileum. 

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här