Nyheter jämställdhet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fem röster om ojämställda kök

Krögare, fackligt aktiva och arbetsgivarorganisationen Visita -- alla är eniga om att något måste göras för att komma tillrätta med bristen på jämställdhet i restaurangköken.

Publicerad 26 augusti 2015
inlinebild
Anders Dahlbom har arbetat för ökad jämställdhet i projektet Genuslabbet. Foto: Privat

»Det krävs en stor insats från flera håll«
– Man skyller mycket på branschen, men jag tror att problemet är större än så. Det krävs en insats från flera håll för att få till en förändring, säger krögaren Anders Dahlbom.
Han gjorde ett experiment när han deltog i projektet Genuslabbet på Internationella restaurangskolan. Skolans killar fick ett papper med sex namn. Tre namn var kända kvinnliga stjärnkockar på Michelinkrogar. De tre mansnamnen var påhittade. Anders frågade vilka killarna skulle vilja jobba med. Samtliga valde männen.
    
Fackligt arbete mot sexism
– Det är jobbigt med den tuffa jargongen, men till en början sätter man upp skygglappar. Man vill inte känna sig som ett offer, säger Malin Bastholm, kock och organisatör på HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.
Men ständiga kommentarer om ens ut­seende, bh-storlek eller sexvanor tär på en.
– Och det är inte lätt att säga ifrån i en bransch med hög arbetslöshet, säger avdelningens ordförande Jenny Bengtsson.
Deras HRF-avdelning jobbar aktivt mot sexuella trakasserier. De har pratat om det i poddsändningen »Bakom svängdörrarna«, har en handlingsplan och uppsökande verksamhet för att få ett formellt samarbete mellan fack och arbetsgivare.
– En jämställd arbetsplats tjänar alla på, både arbetsgivare, arbetstagare och sam­hället i stort, säger Jenny Bengtsson.
    
»Kopplat till otrygga jobb«
HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt vill att fler görs medvetna om problemen.
– Vi vill visa att sextrakasserier är kopplade till otrygga anställningsformer och tysta arbetsplatser, säger hon.
– Det är en stor och viktig arbetsmiljö­fråga och det råder inga tvivel om vilka som är ansvariga för att detta problem åtgärdas enligt lagen – det är  arbetsgivarna.   

Visita satsar på utbildning
– Vi jobbar intensivt tillsammans med facket med de här frågorna. Vi har tagit fram två filmer, en webbutbildning, som 25 000 har gått. En tredje film håller på att produceras och den fokuserar enbart på trakasserier och kränkningar, säger Visitas vd Eva ­Östling.
– I vår bransch letar vi ständigt efter personal och därför är detta enormt viktigt.

Varannan lämnar branschen

  • Av dem som gick ut hotell- och restaurang­programmet 2009 arbetade hälften med annat tre år senare.
  • Sex av tio tjejer hade lämnat branschen, och hälften av killarna hade gjort detsamma.

Källa: SCB

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här