Nyheter jämställdhet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fem röster om ojämställda kök

Krögare, fackligt aktiva och arbetsgivarorganisationen Visita -- alla är eniga om att något måste göras för att komma tillrätta med bristen på jämställdhet i restaurangköken.

Publicerad 26 augusti 2015
inlinebild
Anders Dahlbom har arbetat för ökad jämställdhet i projektet Genuslabbet. Foto: Privat

»Det krävs en stor insats från flera håll«
– Man skyller mycket på branschen, men jag tror att problemet är större än så. Det krävs en insats från flera håll för att få till en förändring, säger krögaren Anders Dahlbom.
Han gjorde ett experiment när han deltog i projektet Genuslabbet på Internationella restaurangskolan. Skolans killar fick ett papper med sex namn. Tre namn var kända kvinnliga stjärnkockar på Michelinkrogar. De tre mansnamnen var påhittade. Anders frågade vilka killarna skulle vilja jobba med. Samtliga valde männen.
    
Fackligt arbete mot sexism
– Det är jobbigt med den tuffa jargongen, men till en början sätter man upp skygglappar. Man vill inte känna sig som ett offer, säger Malin Bastholm, kock och organisatör på HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.
Men ständiga kommentarer om ens ut­seende, bh-storlek eller sexvanor tär på en.
– Och det är inte lätt att säga ifrån i en bransch med hög arbetslöshet, säger avdelningens ordförande Jenny Bengtsson.
Deras HRF-avdelning jobbar aktivt mot sexuella trakasserier. De har pratat om det i poddsändningen »Bakom svängdörrarna«, har en handlingsplan och uppsökande verksamhet för att få ett formellt samarbete mellan fack och arbetsgivare.
– En jämställd arbetsplats tjänar alla på, både arbetsgivare, arbetstagare och sam­hället i stort, säger Jenny Bengtsson.
    
»Kopplat till otrygga jobb«
HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt vill att fler görs medvetna om problemen.
– Vi vill visa att sextrakasserier är kopplade till otrygga anställningsformer och tysta arbetsplatser, säger hon.
– Det är en stor och viktig arbetsmiljö­fråga och det råder inga tvivel om vilka som är ansvariga för att detta problem åtgärdas enligt lagen – det är  arbetsgivarna.   

Visita satsar på utbildning
– Vi jobbar intensivt tillsammans med facket med de här frågorna. Vi har tagit fram två filmer, en webbutbildning, som 25 000 har gått. En tredje film håller på att produceras och den fokuserar enbart på trakasserier och kränkningar, säger Visitas vd Eva ­Östling.
– I vår bransch letar vi ständigt efter personal och därför är detta enormt viktigt.

Varannan lämnar branschen

  • Av dem som gick ut hotell- och restaurang­programmet 2009 arbetade hälften med annat tre år senare.
  • Sex av tio tjejer hade lämnat branschen, och hälften av killarna hade gjort detsamma.

Källa: SCB

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här