Nyheter A-KASSA

Felen som gör att arbetslösa får betala tillbaka a-kassa

Arbetssökande hotell- och restauranganställda fick förra året krav på att betala tillbaka omkring 19 miljoner kronor till a-kassan. Vanligaste orsaken till att det blir fel är att medlemmen har dålig koll på reglerna, säger HRAK:s föreståndare Karin Pettersson.

Publicerad 24 april 2023
Felen som gör att arbetslösa får betala tillbaka a-kassa
A-kassa samtidigt som du vabbar eller får studiestöd - det är inte tillåtet. Foto: Colourbox

Medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa fick under 2022 krav på att betala tillbaka arbetslöshetsersättning på cirka 19 miljoner kronor.
Att arbetssökande fått ut för mycket pengar beror oftast på att de själva inte har redovisat på rätt sätt, säger Karin Pettersson, föreståndare för HRAK.
– Vanligaste felet är att man inte har koll på reglerna och redovisar lite som man tror.

Det är inte tillåtet att studera och få CSN och arbetslöshetsersättning samtidigt, inte heller att ta ut vab eller föräldrapenning samtidigt, säger Karin Pettersson.
– Ett annat vanligt fel är att medlemmen inte deklarerat all sin arbetade tid på sina tidrapporter.  

När HRAK sedan får in arbetsgivarintyg, eller vid kontroll med Skatteverket, kan de upptäcka att medlemmen har fått ut ersättning för tid då hen har arbetat.

Hur mycket pengar kan det röra sig om per medlem?
– Det varierar stort. Vi har haft skulder på upp till en miljon. Men då har det rört sig om medvetet bedrägeri. I detta fall var det någon som förfalskade arbetsgivarintyg för tre perioder om 300 dagar i följd.

Om man inte vet hur man ska göra måste man fråga.

Karin Pettersson, HRAK

Vad är viktigt att tänka på när man ska redovisa för att det inte ska bli fel?
– Man måste ha koll på vad det är man skriver under på heder och samvete. Om man inte vet hur man ska göra måste man fråga. Om man deltidsarbetar och samtidigt ansöker om ersättning är det bra att föra bok över sina timmar så att man kan återge rätt tid.

Vad ska en medlem som har svårt att betala tillbaka göra?
– Det är alltid bra att kontakta oss. Vi kommer ofta på en lösning, till exempel en återbetalningsplan. Det blir ränta på pengarna, men en lägre ränta än den dröjsmålsränta som blir om man bara låter bli att betala.

Hur reagerar medlemmarna som får återbetalningskrav?
– Även om man till exempel fått ut ersättning från två olika system så är det inte säkert att det känns som att man har haft mycket pengar, så det är klart att de kan vara förtvivlade.

HRAK är skyldiga att polisanmäla vid misstanke om att någon gjort fel medvetet eller har varit grovt vårdslös.
– Medlemmen som betalar tillbaka ersättning kan tycka att det borde väl räcka, att då behöver vi inte agera. Men även om det givetvis är en väldigt tråkig uppgift som vi har så måste vi göra det, eftersom a-kassan omfattas av Bidragsbrottslagen, säger Karin Pettersson.

De allra flesta medlemmarna gör rätt och får rätt ersättning.

Karin Pettersson, HRAK

Totalt betalade HRAK ut cirka 800 miljoner i arbetslöshetsersättning under 2022.
– Det är ungefär 2,3 procent som blivit felaktigt så de allra flesta medlemmarna gör rätt och får rätt ersättning, säger Karin Pettersson.

HRAK och de andra a-kassorna har fått krav på att öka antalet kontroller för att motverka felaktiga utbetalningar.
Kraven kommer från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som i sin tur fått ett uppdrag från regeringen.
– Tidigare gjorde vi stickkontroller vid behov, nu kontrollerar vi uppgifter hos Skatteverket i alla prövningar av nya perioder, säger Karin Pettersson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här