Färre väljer att vara medlemmar i ett fackförbund. Tydligast är det bland utrikes födda, något som borde få facken att agera, enligt en rapport från Arena Idé.

De senaste 13 åren har det blivit allt färre som är med i facket. Bland arbetare har andelen sjunkit från 77 till 60 procent. Inom hotell och restaurang var endast 27 procent av de anställda med i facket förra året, jämfört med 52 procent år 2006.
Det framgår av en ny rapport från Arena Idé, där man också konstaterar att medlemskap i fackförbund sjunker mest bland utrikes födda.
Under coronakrisen har dock fler valt att ansluta sig till både fack och a-kassa. Men det går inte att säga att de kommer att stanna när krisen blåst över.
Rapportförfattarna pekar ut flera faktorer som viktiga för den svenska modellen, där fack och arbetsgivare gör upp om vad som ska gälla på arbetsmarknaden.
För att inte lagstiftning ska ersätta kollektivavtal måste facken rekrytera fler medlemmar. Särskilt viktigt är det att fånga upp de utrikes födda, eftersom de kommer att stå för en stor del av sysselsättningsökningen framöver. En annan viktig faktor är att öka den fackliga närvaron ute på arbetsplatserna. Det gör fackets arbete synligt, och förhandlingar kring avtalet lättare. Dessutom hindrar det att man får fler företag som tecknar avtal för att framstå som ”goda”, men som har få eller inga anställda som är fackligt anslutna.
Läs hela rapporten här.