Under 2014 avslutade LO-TCO Rättsskydd 13 ärenden som berörde HRF:are. Sammanlagt fick förbundets medlemmar ut närmare 1,6 miljoner i ersättning.
En större summa gick till en HRF-medlem som drabbats av en förslitningsskada i nacke och axlar, som hon fick godkänd som arbetsskada. Värdet av hennes livränta är cirka en miljon kronor. Ersättningarna blir ofta större för medlemmar i andra förbund, på grund av att deras ärenden oftare handlar om försäkringar. För HRF:s del är ärenden som rör uteblivna löner och arbetsrätt vanligare.
Antalet ärenden hos LO-TCO Rättsskydd som rör medlemmar i Hotell- och restaurangfacket har minskat mellan 2013 och 2014. Det gäller såväl nyanmälda som avslutade ärenden. År 2014 kom sju nya ärenden från HRF, jämfört med 18 stycken 2013. År 2014 avslutade Rättsskyddet 13 ärenden för förbundets räkning, hälften så många som under 2013.
Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF, säger att förbundet inte har analyserat vad som ligger bakom minskningen.
– Men det kan både bero på att vi har drivit fler ärenden själva och att vi har löst fler ärenden på ett tidigare stadium så att vi inte har behövt gå vidare, säger Malin Ackholt.
Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, pekar på att antalet anmälda arbetssjukdomar har gått ner överlag.
– Försäkringskassan prövar så få ärenden och många anställda känner inte till hur de ska bete sig för att anmäla och ansöka om ersättning, säger Dan Holke.
Totalt fick medlemmar i förbund inom LO, TCO och SACO ut 336 miljoner i ersättning med stöd av Rättsskyddet.
Fakta: Detta är Rättsskyddet
LO-TCO Rättsskydd är fackets juristbyrå, och ägs till 90 procent av LO och 10 procent av TCO. Fackmedlemmar måste först kontakta sitt eget förbund, som sedan vid behov kan skicka ärendet vidare till Rättsskyddet. Förbunden betalar Rättsskyddet för att de driver ärenden.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.