Nyheter internationellt

Fackliga fängslade i Myanmar

Sex fackligt aktiva i hotellfacket på Hotel Tharabar Gate i Bagan har dömts till fängelse efter en fredlig protest. Svenska HRF stöder de fängslade.

Publicerad 7 mars 2019
Fackliga fängslade i Myanmar
Fackligt aktiva i facket på Hotel Tharabar Gate greps under en fredlig protest mot avskedanden av fackmedlemmar. Nu har sex av dem dömts till fängelse. Grafik: Colourbox, Foto: IUF

Gripandena är kulmen på en längre tids förtryck av det lokala facket på Hotel Tharabar Gate, som ligger i Bagan i centrala Myanmar. Ledningen för hotellet har bland annat försökt avskeda fackets ordförande vid flera tillfällen. Senast var i augusti förra året, då han avskedades tillsammans med andra styrelsemedlemmar och medlemmar i facket.

Fakta: Facket i Myanmar

Under militärjuntans tid var fackligt arbete förbjudet. När landet 2011 fick en civil regering togs förbudet bort, men fortfarande är det svårt att arbeta fackligt i landet. I Myanmar råder officiellt organisationsfrihet, vilket betyder att anställda att rätt att organisera sig i fackförbund. Trots det motarbetas fackliga ofta på arbetsplatserna. Lagen förbjuder arbetsgivare att säga upp någon på grund av fackligt medlemskap, men den hindrar inte från att svartlista, omplacera eller på annat sätt trakassera fackligt aktiva. Källa: Union to union. Mer om kampanjen för de fängslade fackliga i Bagan finns på IUL:s hemsida.

Under hösten inleddes en kampanj för att de skulle få jobben tillbaka. Vid flera tillfällen har polis tillkallats för att stoppa demonstrationerna i staden, som är ett populärt besöksmål för utländska turister.
I december stoppade polisen en fredlig marsch som hölls till stöd för de avskedade. I samband med det greps sex fackligt aktiva, som senare åtalades. I början av mars kom domen: en månads fängelse.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Facket ingår i HLOB, en sammanslutning av lokala hotellfack, som stöds av bland annat svenska Hotell- och restaurangfacket.
Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande har varit i Bagan och träffat lokala fackföreträdare.
– Det är helt fruktansvärt. Vi trodde att de hade fått ganska goda möjligheter till organisering. Nu har staten och de lokala myndigheterna helt klart ställt sig på arbetsgivarsidan. Det avskräcker ju från facklig organisering om man åker i fängelse för att man demonstrerar fredligt, säger han.

Världsfacket IUL kräver att myndigheterna ska agera för att de sex ska få jobben tillbaka. Hittills har detta dock inte skett, vilket fick IUL att i december lämna in en formell anmälan mot regeringen till internationella arbetsorganisationen ILO. Den anmälan ska nu kompletteras.

IUL driver också en kampanj där de uppmanar till protester mot  myndigheterna i Myanmar. Hotell- och restaurangfacket har skickat sitt stöd, säger Pim van Dorpel.
– Vi har skrivit på protestbrev till berörda myndigheter. Vi har också skickat ett stöduttalande där vi protesterar mot kriminaliseringen av fredliga demonstrationer.