Årets LO ungforum bjöd på både party och politik. HRF:s unga medlemmar är inspirerade inför valrörelsen.
Untz untz untz. Det dundrar i högtalarna och applåderna haglar när LO:s ungsekreterare Elsa Alm och SSU:s ordförande Lisa Nåbo kliver upp på scenen på Runö Folkhögskola norr om Stockholm. I veckan samlades unga fackliga från hela Sverige på LO ungforum under temat Valet är vårt.
Sju tips – Så kan du som ung och facklig påverka politiken:
- Plocka upp luren och ring en politiker. Drick en kopp kaffe tillsammans och prata. Det är början på en facklig-politisk samverkan.
- Vad är jag sur på i dag? Välj ett ämne du är intresserad av. Det ger större effekt om du jobbar för något som du brinner för.
- Var relevant. Vad pratar ni om runt fikabordet?
- Ät tårta ofta! När ni äntligen får den där busshållplatsen vid jobbet, tala om att det är ni som har fått det att hända. Fira segrarna!
- Var inte fyrkantig. Man måste inte ha en ordförande, styrelse, sekreterare osv för varenda sak man vill göra i facket. Man får göra mer än man tror.
- Be hellre om ursäkt än om tillåtelse. Vänta inte på och räkna inte med att någon annan ta tag i det ni vill få igenom.
- Gå flera tillsammans till mötena. Ta plats. Kräv plats. Och kom ihåg att valberedningen har mycket makt i parti och fack. Du kan påverka genom att vara med i valberedningen, eller komma med egna förslag.
Det här är första gången sedan pandemin bröt ut som forumet är fysiskt. Stämningen är minst sagt på topp och publiken är fylld av peppade unga fackliga. Fem av dem kommer från Hotell- och restaurangfackets ungdomssektioner. De beskriver de senaste åren som en lång paus där allt har skjutits upp tills de har kunnat träffas igen.
– Det är roligt att äntligen vara här och hänga med andra unga fackliga. Det är bra att skapa kontaktnät, säger Charlie Blomgren som är ungansvarig i Mälardalen.
Under dagarna fick deltagarna bland annat ta del av LO ungs och SSU:s gemensamma valmanifest och inspireras av och ställa frågor till mer erfarna i den facklig-politiska världen. Allt för att kraftsamla inför valrörelsen och få verktyg för att påverka politiken.
– Valet är snart. Vi blir påminda om hur viktigt valet faktiskt är och får inspiration till hur man kan komma i gång. Vi har en styrka i att vi är många, vi når ut till många, säger Ida Jansson som är ungansvarig i HRF Stockholm-Gotland.
Esteban Soto från Stockholm-Gotland berättar att de bland annat pratat mycket om hur de kan använda sociala medier. Jenny Sjöstedt, ungansvarig på avdelning Syd och ordförande i HRF:s centrala ungdomskommitté, har tagit fasta på vikten av samarbete.
Och det är just känslan av att de är starka tillsammans som de tar med sig från dagarna på ungforumet.
– Det har vi beviset på här, säger Alexandra Norrman och sveper ut med handen över alla unga engagerade fackliga kollegor.