Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket och arbetsgivarna står 500 kronor från varandra

Förhandlingarna om avtalet fortsätter under onsdagen. Facket vill höja lönerna med 1650 kronor på tre år, arbetsgivarnas bud ligger en dryg femhundralapp under.

Publicerad 21 april 2004

Varje medlem ska få 1 650 kronor i lönehöjning på tre år.
Det budet lämnade Hotell- och restaurangfacket över till arbetsgivarna på tisdagskvällen. Det innebär att facket nu kan tänka sig att acceptera ett treårigt avtal, om det ger tillräckligt mycket pengar.
SHR har gett ett bud som motsvarar en lönehöjning på 1 116 kronor på tre år.

– Vi anser att vårt bud är realistiskt och att branschen klarar det, säger Ella Niia, avtalssekreterare i HRF.
Hon jämför med Handelsanställdas avtal, som blev klart för några veckor sedan.
– Handels fick 1 500 kronor på tre år. Vi begär 1 650 kronor. Våra medlemmar har lägre löner, så de ska ha mer i höjning.

Hon anser också att HRF-budet ligger inom den samordning som LO har och stämmer med vad övriga förbund har fått.

Arbetsgivarna i SHR vill att ungdomar bara ska få hälften av lönehöjningen och de sätter gränsen för »ungdom« vid 20 år.
Facket vill ha samma lönehöjning även till de unga.
Lägre höjningar för de unga skulle framför allt gynna storföretaget McDonalds, som har många ungdomar anställda. Det skulle samtidigt missgynna alla andra företag, som skulle få betala förhållandevis mer än konkurrenten.

Arbetsgivarna vill inte heller höja minimilönerna med hela beloppet. Minimilönerna ska bara höjas med 75 procent av de utgående lönernas höjning, anser SHR.
Det vill facket inte acceptera eftersom det trycker ner löneläget i hela branschen. Facket vill att minimilönerna ska höjas med samma belopp som alla löner.

Här är förslagen i kronor
2004: arbetsgivarnas höjning 363 kr, fackets höjning 500 kr
2005: arbetsgivarnas höjning 372 kr, fackets höjning 500 kr
2006: arbetsgivarnas   höjning 381 kr, fackets höjning 650 kr
Summa:
Arbetsgivarnas höjningar:    1 116 kr
Fackets höjningar:   1 650 kr

Minimilöner, höjning på tre år:
Arbetsgivarnas förslag: 837 kr   
Fackets förslag: 1 650 kr

Ungdomslöner, höjning på tre år:
Arbetsgivarnas förslag: 558 kr
Fackets förslag: 1 650 kr

Fack och arbetsgivare träffas igen i dag, onsdag.
På torsdagen fortsätter förhandlingarna om ett arbetsmiljöavtal.
Ytterligare en förhandlingsdag är utsatt till söndagen.
På måndag, den 26 april, samlas HRF:s styrelse i Stockholm. Frågan är om man då har ett nytt avtal att godkänna eller om det blir varsel om stridsåtgärder.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här