Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket hjälper estniska städerskan

Hotell- och restaurangfacket förhandlar för den estniska städerskan som har sagts upp från hotell Roslagen i Norrtälje. Detta trots att hon sökte inträde i facket först efter uppsägningen. - Det är viktigt för oss att estniska arbetare i Sverige behandlas korrekt. Annars kan det ge konsekvenser för hela branschen, säger Malin Ackholt, tredje ordförande i HRF.

Publicerad 3 augusti 2005

Kvinnan var anställd av ett estniskt städbolag, som städade på Hotell Roslagen. När lokaltidningen skrev om låga löner för de anställda fick hon skulden. Hon fick en kvart på sig att lämna hotellet och fick en biljett till bussen och en tidtabell till färjorna hem till Estland.

– Vi har förklarat att uppsägningen är ogiltig, säger Malin Ackholt. Och vi har krävt skadestånd.
Städbolaget har samma ägare som hotellföretaget och har funnits på hotellet ett knappt år. Hotellföretaget är medlem i arbetsgivareföreningen SHR och måste alltså följa kollektivavtalet.

Lönerna för städerskorna har enligt pressuppgifter legat långt under de löner som gäller enligt det svenska avtalet.
Tidigare drevs hotellet av storföretaget Amica. Även då skötte ett städbolag om städningen. Den nuvarande arbetsgivaren, Hotellbolaget i Norrtälje, tog över 1 januari förra året. Ungefär ett halvår senare byttes det gamla städbolaget ut mot det estniska, som har samma ägare som hotellet.

HRF ifrågasätter nu också om Hotellbolaget har MBL-förhandlat enligt reglerna när man anlitade det nya bolaget.
Platschefen Peter Nilses vill inte berätta hur mycket hotellet numera betalar för städtjänsterna.
– Och jag lägger mig inte i vad de betalar sina anställda. Jag köper en tjänst, säger han.

Fakta: Förhandlingshjälp
För att få förhandlingshjälp av Hotell- och restaurangfacket ska man ha varit medlem i minst tre månader. Man får inte hjälp med sådant som har hänt innan man sökte medlemskap. Men HRF kan göra undantag från denna regel. Det kan ske om det är viktigt för hela förbundet och villkoren på arbetsmarknaden, för att markera respekten för kollektivavtalen eller om den anställde som råkat illa ut inte har haft möjlighet att gå med i facket tidigare (t ex nyanställd direkt från skolan).

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här