Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket gick back med 40 miljoner

Hotell- och restaurangfacket gick back förra året. Underskottet enligt bokslutet blev nästan 40 miljoner kronor - 649 kronor per medlem.

Publicerad 7 april 2003

Nästan 30 av de 40 miljonerna i underskott beror på dåliga aktieplaceringar. Värdet på HRF:s värdepapper har sjunkit så mycket att förbundet var tvunget att skriva ner dem med 28,4 miljoner kronor i årsredovisningen. Under året har börsen sjunkit och HRF:s värdepapper var vid årets slut värda 223 miljoner kronor. Betydligt mindre än ett år tidigare och mindre än det bokförda värdet. Det var därför HRF var tvunget att skriva ner värdet och ta detta som en kostnad.
Än är inte pengarna förlorade, för det kan hända att börsen stiger igen. Bara en mindre del värdepapper har sålts under året.

En annan kostnad som har blivit större än beräknat är de anställdas pensioner. Även den beror till stor del på dåliga placeringar. HRF betalar varje år in pengar för pensionerna. Förvaltaren placerar en del i börsaktier, som har sjunkit i värde. HRF har därför tvingats betala in extrapengar.
Hotell- och restaurangfackets smala lycka är att man sedan tidigare har ett stort kapital. Det finns alltså pengar att täcka förlusterna med. HRF har fortfarande en bra ekonomi, drygt 300 miljoner kronor i eget kapital när skulderna är frånräknade. Det är ungefär 5 000 kronor per medlem.
I konfliktfonden finns 210 miljoner kronor, och det räcker till tre veckors strejk eller lockout om alla medlemmar är indragna.

? Vi har inte längre svängrum i ekonomin, säger HRF:s ordförande John Herrström.
? Men vi har kvar vår konfliktberedskap.
? En stor del av verksamheten bygger på att vi har personal anställd, och det drar de stora kostnaderna, fortsätter han.
Men facket kan inte räkna med att inkomster från kapitalet ska betala verksamheten. Ska HRF leva vidare med den organisation och personal som finns i dag behövs ungefär 2000 betalande medlemmar till.
Medlemstalet har diskuterats mycket, men det ligger stilla eller backar. Under 2002 minskade HRF med 372 medlemmar. Varför?
? Det finns en potential att öka medlemstalet, säger John Herrström. Och vi rekryterar nya medlemmar, vi hör till de duktigaste fackförbunden på att skriva in medlemmar. Ändå har vi inte lyft in medlemsrekryteringen tillräckligt i vårt arbete.

Några siffror ur årsredovisningen 2002:
Inkomster (i miljoner kronor)   
Totalt till verksamheten:   150   (141 år 2001)
därav medlemsavgifter:   129   (119 år 2001)

Kostnader (i miljoner kronor)
Totalt för verksamheten:   -177   (-159 år 2001)
Finansnetto (värdepapper etc):   -17 (+13 år 2001)
Årets resultat   – 40   (-9 år 2001)

Så här har Hotell- och restaurangfackets aktieportfölj tappat i värde:

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här