Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få stannar 6 år i branschen

Slutar folk för att lönen är låg - eller är lönen låg för att folk slutar hela tiden? Av HRF:s medlemmar har bara 5000 städare, diskare och restaurangbiträden över 6 års yrkesvana.

Publicerad 16 mars 2004

I hotell- och restaurangbranschen finns det drygt 16 000 yrkesarbetare som har mindre än sex års vana i restaurangbranschen. Det är alla som står i början av sin yrkeskarriär eller har jobbat i ett, två, upp till fem år i branschen.

Nästa grupp i lönestatistiken är de som har sex års yrkesvana eller mer. Det är alla som fortsätter i branschen. Mänskligt att döma så har de 40 år kvar i yrkeslivet fram till pension. De borde alltså vara sex gånger fler än »nybörjargruppen«.

Men i verkliga livet, på hotell och restauranger, finns bara drygt 5000 yrkesarbetare med mer än sex års vana. En tredjedel så många som nybörjarna i yrket.
I stället för att jobba kvar fram till pensioneringen, stannar den anställde i ett eller två år efter att han eller hon har fått maximal yrkesvana enligt avtalet.

Bland de kvalificerade yrkesarbetarna är mönstret likartat, men inte lika dramatiskt.

Fotnot: Yrkesarbete är ett samlingsnamn på arbete som restaurangbiträden, städare och diskare m fl. har.
Till kvalificerat yrkesarbete hör kock-, kallskänke- och servitrisarbete.

Källa: Hotell och restaurangfackets lönestatistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här