Nyheter PENSION

Få koll på pensionen i tid

Snart kommer kuvertet som visar vad du har på pensionskontot. Brukar det hamna i papperskorgen eller ligga oläst? Byt taktik! Att ha koll kan löna sig.

Publicerad 8 mars 2021
Få koll på pensionen i tid
Våga kolla kuvertet, det vinner du på! Foto: Colourbox, Pensionsmyndigheten (Montage)
Kristina Kamp. Foto: Minpension

I dagarna skickar Pensionsmyndigheten ut det orange kuvertet till fysiska och digitala brevlådor. Ett bra tillfälle att få grepp om din pension, speciellt om du har många år kvar i arbetslivet. Det du gör som ung får stor betydelse för hur pensionskassan utvecklas.
– Om man har låg lön eller bara jobbar extra kan prognosen se trist ut, men det är en bra kontrollstation. Värt att tänka på är att om du tjänar mindre än 100 000 på ett år får du mer i pensionsavsättning än du betalar i skatt, säger Kristina Kamp, pensionsexpert på Minpension.

Pensionen består av flera delar. Den allmänna pensionen får alla som deklarerar inkomst i Sverige. Det finns flera saker du kan göra för att få in pengar till den. En av de viktigaste är att börja jobba tidigt, säger Kristina Kamp.
– Den som börjar jobba vid 23 ”har råd” att tjäna 10 000 kronor mindre i månaden än den som börjar jobba vid 30. Alla år man jobbar räknas.

Resultatet påverkas också av hur länge du stannar kvar i arbetslivet.
– Om man orkar lönar det sig att jobba efter 65. Du kan få en tusenlapp mer i månaden som pensionär på det viset.

Om du inte har tjänstepension på jobbet så be om minst en tusenlapp extra i lön.

Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal har du också tjänstepension. Den gör att de flesta av oss kan räkna med omkring 60 procent av lönen i pension.

Pejl på prognosen

  • minpension.se kan du se din pensionsprognos och hur mycket intjänat pensionskapital du har. Du loggar in med bank-id.
  • På sidan Min pensionär kan du som ännu inte etablerat dig på arbetsmarknaden göra en pensionsprognos utifrån antaganden om ditt arbetsliv.

– Tjänstepensionen kan ge flera tusenlappar i månaden mer i pension utöver det du får i det orange kuvertet. Om du inte har tjänstepension på jobbet så be om minst en tusenlapp extra i lön och spara de pengarna själv. Det är ungefär vad arbetsgivare som erbjuder tjänstepension betalar in varje månad.

Den tredje biten är ett privat pensionssparande. Det är inte alla som kan lägga undan pengar. Men Kristina Kamp uppmanar ändå den som har möjlighet att vänja sig vid att spara.
– Du ska inte känna skam och skuld om du inte sparar till pensionen. Däremot är det bra att spara till en buffert när det går. Den som har små barn kanske inte klarar det just då, men när barnen är stora kan det bli en slant över. Även en pensionär kan behöva en krockkudde. Eller den som blir arbetslös och måste vänta på pengar från a-kassan.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här