Snabbkurs PLASTFÖRBUD

Få koll på plastförbudet

Bestick, sugrör och andra engångsartiklar av plast förbjuds 2021. Här är några snabba fakta om förbudet som ska städa upp i vår omgivning.

Publicerad 29 december 2020
Få koll på plastförbudet
Engångsbestick är tillåtna, så länge de inte är av plast. Foto: Colourbox

Uppdatering: Den 24 juni 2021 meddelade regeringen att de skjuter fram genomförandet av engångsplastdirektivet till 2022. Läs mer här.

1 Ett EU-gemensamt förbud. För snart två år sedan lyckades EU-länderna komma överens om en grej: att minska engångsplasten. Åtgärderna införs stegvis under en tioårsperiod, med start sommaren 2021.

2 Så gjorde man urvalet. För många engångsprylar av plast finns det redan en plastfri motsvarighet ute på marknaden. Därför kan man börja med att förbjuda de produkterna, tänkte EU. Bestick, sugrör och annat som berörs av förbudet är också vanligast förekommande i mätningar av nedskräpning på land och till havs.

3 Plastfri sommarpicknick. I juli 2021 börjar de första förbuden att gälla. Bestick, tallrikar och sugrör i engångsplast berörs. Den lilla plastpinnen man rör om i kaffe med ryker också, liksom drinkpinnar och andra ”omrörare för drycker”. Förbudet gäller även förpackningar i expanderad polystyren (det vi lite slarvigt kallar frigolit), om den innehåller något färdiglagat som kan ätas direkt.

4 Allt förbjuds inte. Behållare för dryck och hämtmats­förpack­ningar är svårare att hitta plastfria ersättare till. Där är målet att på sikt minska förbrukningen i stället. Ett förslag är att kunden får betala extra, som för en påse i affären.

Läs mer

Naturvårdsverket har samlat all information om plastförbudet här.I databasen Eurlex finns EU:s engångsplastdirektiv.

Undantag för vården. Bomullspinnar (tops) med plastskaft för­bjuds också. Men de får användas i medicinska sammanhang, om det behövs. Samma gäller för plastsugrör. Ballongpinnar är också på förbudslistan, och där finns det inga undantag!

6 Ett försök att bryta trenden. Plastanvändningen i Sverige ökade med 300 000 ton per år från 2010 till 2017. Varje år lämnar vi efter oss 130 kilo plast per person, ungefär motsvarande vikten på en flasknos­delfin.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här