Temperaturen på McDonald’s i Liljeholmen låg på över 30 grader häromveckan. Hur varmt får det vara på jobbet och vad kan facket göra?
31 grader. Så varmt var det i matsalen på hamburgerrestaurangen när Aftonbladet var där och tog tempen för ett par veckor sedan.
Personalen svettades och berättade att det hade varit så i ett par veckor.
Alexandra Norrman är regionalt skyddsombud på HRF i Stockholm. Hon säger till Hotellrevyn att 30 grader är alldeles för varmt.
– De som jobbar i köket står ju dessutom och jobbar i ångan från 180-graders frityrolja, säger hon.
Finns det några regler för hur varmt det får vara i ett kök?
– Det finns ingen övre temperaturgräns men arbetsgivaren ska göra vad den kan för att det ska vara så behagligt som möjligt.
Jag kan stoppa arbetet om det är så outhärdligt att det inte går att jobba i miljön.
Alexandra Norrman
Vad kan du som regionalt skyddsombud göra?
– Jag kan stoppa arbetet om det är så outhärdligt att det inte går att jobba i miljön. Men det krävs ganska mycket för det.
– Vi kan också påtala vilka åtgärder arbetsgivaren behöver ta till. Till exempel att sätta in mer kylaggregat, lägga in pauser i schemat och se till att de har mer rotation på arbetsuppgifterna.
Ventilationen överbelastad
Erik Hellman, franchisetagaren bakom McDonald’s i Liljeholmen, skriver i ett mejl till Hotellrevyn att värmen i det här specifika fallet berodde på att de ställde upp entrédörrarna för att skapa en välkomnande atmosfär.
När den varma utomhusluften kom in i restaurangen blev ventilationen överbelastad och fungerade ojämnt.
Han skriver också att när det uppmärksammades så placerade de tre portabla AC-aggregat i kök och medarbetarutrymmen för att få ner temperaturen.
”Ventilationsfirman var där vid ett par tillfällen och balanserade systemet som nu fungerar som det ska. Restaurangteamet är noggranna med att inte ställa upp ytterdörrarna så att ventilationssystemet kan fungera optimalt även i fortsättningen” skriver Erik Hellman i sitt mejl.