Nyheter | På jobbet jobba till 65?
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En fungerande företagshälsa krävs

Få inom LO-yrken jobbar efter pension. »Att känna ‚Ä∫jag bidrar‚Äπ är en viktig faktor för att orka fortsätta«, säger professor Roland Kadefors.

Publicerad 16 december 2014
En fungerande företagshälsa krävs
Foto: Torsten Arpi
inlinebild
Roland Kadefors. Foto: Torsten Arpi

Nya regler och lagändringar ska få fler att välja att jobba till 67 eller till och med 69. Men i praktiken har många hotell- och restaurang­anställda svårt att orka till 65, konstaterar Roland Kadefors, gästprofessor vid Institutionen för arbetsvetenskap och sociologi vid Göteborgs universitet.
– Om det blir möjligt för fler att jobba längre, i och med ändrade las-regler, så kommer det att vara till exempel tandläkare och läkare som gör det, medan de som jobbar i kök och städ inte kommer att orka.

Roland Kadefors och hans kollegor har, med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, undersökt hur många år man kan väntas vara kvar i sitt yrke. Män som är städare, storhushålls- och restaurangpersonal, liksom kvinnor som är städare, köks- och restaurangbiträden hörde till de tio grupper som oftast slutar i förtid.
Egentligen är det ganska enkla saker som krävs för att fler skulle jobba längre, säger Roland Kadefors. Arbetsgivaren behöver organisera arbetet så att ensidigt upprepat och fysiskt belastande arbete minimeras.
– Det bästa är att ge alla anställda oavsett ålder de bästa förutsättningarna. Om någon får belastningsproblem vid 55 är det för sent. Arbetsgivaren behöver mycket tidigare titta över arbetsförhållandena för att kunna förebygga. Det är också viktigt att erbjuda kompetensutveckling för att de anställda ska ha de kunskaper som krävs.

Deltid är en annan lösning som brukar lyftas fram för att äldre ska orka, men då måste det ändå gå att försörja sig, vilket blir svårt för många i branschen.
Forskarna talar också om vikten av arbetstillfredsställelse.
– Om arbetsgivaren kan skapa en kultur som gör att jag känner att jag bidrar är det en viktig faktor för att orka fortsätta upp i åren.
Men det avgörande är, enligt Roland Kadefors, att det finns utbyggd och fungerande företagshälsovård, något som ofta saknas i hotell- och restaurangbranschen.
– Företagshälsovården kan skaffa sig god kunskap om arbetsplatsen så tidigt att man ser vad som är på väg att hända för individ och grupp. Men tyvärr är ofta avtalen med företagshälso­vården så slimmade att de har begränsade möjligheter att arbeta förebyggande.

Många arbetsgivare har en negativ attityd till att anställa äldre, även om de inte har dålig hälsa, säger Roland Kadefors.
– Ungefär hälften säger i våra undersökningar att de aldrig anställer någon över 50 år. Men andra säger att de uppskattar äldre för att de är kunniga i sina yrken, socialt kompetenta och inte borta från jobbet så mycket. En tysk undersökning visar att åldersmixat är bättre för produktiviteten.
Det finns förmågor som blir sämre med åren, som rörlighet och allt som har med lyfta och bära att göra. Även korttidsminne, syn och hörsel försämras ofta något. En del arbetsgivare säger att äldre är sämre på att lära sig nya saker, men det beror på vad det gäller, säger Roland Kadefors. Äldre har lättare att lära sig sådant som anknyter till erfarenhet, men generellt något svårare för exempelvis sifferkoder.
– Men det är ofantligt stor skillnad mellan individer. En femtioåring kan ha bättre förmåga än en tjugofemåring, säger Roland Kadefors.

Det här kan leda till tidig pension

  • Liten kontroll över arbetet i kombination med höga krav.
  • Psykosocial stress.
  • Dåligt socialt stöd, framför allt från chefer.
  • Fysiskt och ergonomiskt påfrestande arbete.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här