Arbetspasset | Nyheter jobba till 65?
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En fungerande företagshälsa krävs

Få inom LO-yrken jobbar efter pension. »Att känna ‚Ä∫jag bidrar‚Äπ är en viktig faktor för att orka fortsätta«, säger professor Roland Kadefors.

Publicerad 16 december 2014
En fungerande företagshälsa krävs
Foto: Torsten Arpi
inlinebild
Roland Kadefors. Foto: Torsten Arpi

Nya regler och lagändringar ska få fler att välja att jobba till 67 eller till och med 69. Men i praktiken har många hotell- och restaurang­anställda svårt att orka till 65, konstaterar Roland Kadefors, gästprofessor vid Institutionen för arbetsvetenskap och sociologi vid Göteborgs universitet.
– Om det blir möjligt för fler att jobba längre, i och med ändrade las-regler, så kommer det att vara till exempel tandläkare och läkare som gör det, medan de som jobbar i kök och städ inte kommer att orka.

Roland Kadefors och hans kollegor har, med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, undersökt hur många år man kan väntas vara kvar i sitt yrke. Män som är städare, storhushålls- och restaurangpersonal, liksom kvinnor som är städare, köks- och restaurangbiträden hörde till de tio grupper som oftast slutar i förtid.
Egentligen är det ganska enkla saker som krävs för att fler skulle jobba längre, säger Roland Kadefors. Arbetsgivaren behöver organisera arbetet så att ensidigt upprepat och fysiskt belastande arbete minimeras.
– Det bästa är att ge alla anställda oavsett ålder de bästa förutsättningarna. Om någon får belastningsproblem vid 55 är det för sent. Arbetsgivaren behöver mycket tidigare titta över arbetsförhållandena för att kunna förebygga. Det är också viktigt att erbjuda kompetensutveckling för att de anställda ska ha de kunskaper som krävs.

Deltid är en annan lösning som brukar lyftas fram för att äldre ska orka, men då måste det ändå gå att försörja sig, vilket blir svårt för många i branschen.
Forskarna talar också om vikten av arbetstillfredsställelse.
– Om arbetsgivaren kan skapa en kultur som gör att jag känner att jag bidrar är det en viktig faktor för att orka fortsätta upp i åren.
Men det avgörande är, enligt Roland Kadefors, att det finns utbyggd och fungerande företagshälsovård, något som ofta saknas i hotell- och restaurangbranschen.
– Företagshälsovården kan skaffa sig god kunskap om arbetsplatsen så tidigt att man ser vad som är på väg att hända för individ och grupp. Men tyvärr är ofta avtalen med företagshälso­vården så slimmade att de har begränsade möjligheter att arbeta förebyggande.

Många arbetsgivare har en negativ attityd till att anställa äldre, även om de inte har dålig hälsa, säger Roland Kadefors.
– Ungefär hälften säger i våra undersökningar att de aldrig anställer någon över 50 år. Men andra säger att de uppskattar äldre för att de är kunniga i sina yrken, socialt kompetenta och inte borta från jobbet så mycket. En tysk undersökning visar att åldersmixat är bättre för produktiviteten.
Det finns förmågor som blir sämre med åren, som rörlighet och allt som har med lyfta och bära att göra. Även korttidsminne, syn och hörsel försämras ofta något. En del arbetsgivare säger att äldre är sämre på att lära sig nya saker, men det beror på vad det gäller, säger Roland Kadefors. Äldre har lättare att lära sig sådant som anknyter till erfarenhet, men generellt något svårare för exempelvis sifferkoder.
– Men det är ofantligt stor skillnad mellan individer. En femtioåring kan ha bättre förmåga än en tjugofemåring, säger Roland Kadefors.

Det här kan leda till tidig pension

  • Liten kontroll över arbetet i kombination med höga krav.
  • Psykosocial stress.
  • Dåligt socialt stöd, framför allt från chefer.
  • Fysiskt och ergonomiskt påfrestande arbete.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här