Camilla Lindström är skolinformatör i HRF:s avdelning i Karlstad. Frågorna var många när hon besökte kockutbildningen för vuxna på Astar.
Kollektivavtal, den svenska modellen, lön och inflytande. Allt man behöver veta för att förstå fackets roll på svensk arbetsmarknad presenteras i en powerpoint när Camilla Lindström träffar elever på en ettårig kockutbildning i Karlstad.
– Jag brukar köra den ganska snabbt för att få tid för alla frågor sedan, berättar hon.
Camilla Lindström jobbar vanligtvis på Selma Spa i Sunne, som servitris. Som förtroendevald och ledamot i avdelningsstyrelsen har det fallit på hennes lott att sköta skolinformationen i avdelningen.
– Det är väldigt roligt att få träffa eleverna. Det är extra roligt nu när man får börja träffas igen. Att få träffa framtidens kollegor.
Både under och efter dragningen får hon frågor om allt från medlemsavgiften till ob-tillägg och kostavdrag.
Vid det gemensamma fikat efter informationen är det många som vill prata med Camilla. Hon tar samtal efter samtal och förklarar.
Det brukar alltid vara några som blir studerandemedlemmar. Sedan blir de kontaktade av förbundet när utbildningen är klar för att se om de jobbar i branschen eller har bytt.
Vad har du lärt dig i dag?
Hedaiat Rezaie:
– Jag har lärt mig mycket. Jag ska gå med i facket när jag får jobb. Jag hoppas få jobb i kök, nu har jag praktik i kommunen. Vi lagar mat till 500-600 personer om dagen.
Gabriel Tanashian:
– Jag visste lite förut, men att man får lyssna så här gör att man blir lite säkrare. Facket har erfarenhet som gör att arbetstagare kan känna sig tryggare.
– Jag började utbildningen i veckan. De sade att kock är ett bristyrke så jag tänkte att jag testar.
Monireh Tabibi:
– När vi jobbar finns facket och kan hjälpa oss. Till exempel om arbetsgivaren inte betalar. Om jag får jobb går jag med i facket.