Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Drömjobbet i Sverige blev en mardröm

Drömmen om ett restaurangjobb i ‚Ä®Sverige blev en mardröm för kinesiska Peili Zhang. Hon är en av dem som fått hjälp av HRF när det utlovade ‚Ä®drömjobbet visar sig vara en bluff.

Publicerad 16 augusti 2011
Drömjobbet i Sverige
blev en mardröm
Ombudsman Mats Kjellberg har hjälpt Peili Zhang få ut en del av de pengar som arbetsgivaren var skyldig henne. Foto: Lisa Castilla

För Peili Zhang började det, som för många andra, med en dröm om ett bättre liv. I hemstaden Shanghai fick hon kontakt med en kvinna som erbjöd henne jobb på en restaurang i Göteborg. För en kostnad av cirka 170 000 kronor var det bara för Peili att flytta.   
–  Så jag sålde min restaurang och lånade ihop pengarna, säger hon via en tolk.
I juni kom Peili hit och började jobba direkt. Men bara ett par veckor senare, när lönen kom, hade villkoren ändrats.
– Jag fick bara 1 000 kronor i stället för det jag hade blivit lovad. Dessutom skulle jag inte få jobba heltid som bestämt.

När Peili protesterade blev hon av med jobbet, och dessutom det boende som arbetsgivaren ordnat. Plötsligt stod hon på gatan, utan pengar och vänner i en stad där hon inte kunde språket.
– Det är fruktansvärt att vara så utlämnad i ett främmande land. Jag levde på bara en pommes frites och en kaffe varje dag.
Peilis öde är långt ifrån unikt. På HRF i Göteborg får man samtal från många som är i samma sits.
– Det är många som hör av sig för att kolla vilka rättigheter de egentligen har. Men de flesta vågar inte driva sina ärenden av rädsla för att bli utkastade från landet, säger Mats Kjellberg, ombudsman.
Han träffade Peili i juli, efter att hon fått rådet att söka hjälp hos facket. HRF har nu förhandlat med hennes tidigare arbets-givare som har lovat att ersätta Peili med 20 000 kronor.
– Sen ska vi försöka se till att Migrationsverket aldrig mer beviljar arbetstillstånd där igen, säger Mats Kjellberg.

För Peili ser det ut att ordna sig. Just nu bor hon på ett studenthem, och hon har ett nytt jobb på gång. Trots det vill hon gärna varna andra som funderar på att åka till Sverige.
– Man måste tänka sig för innan man åker. Jag vill inte att någon annan ska drabbas.

Fakta: Nya regler för arbetskraftsinvandring

Den 15 december 2008 ändrade regeringen reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Sedan dess är det arbetsgivarna själva i stället för Arbetsförmedlingen som avgör vilka yrkesgrupper det rådde brist på i Sverige. Några av kraven för att få anställa från ett land utanför EU är att tjänsten har utlysts på den europeiska platsbanken EURES samt att den som ska anställas kan försörja sig på sitt arbete.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här