Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Drogliberalt i Stockholms krogvärld

Hälften av de som jobbar i Stockholms krogvärld har använt hasch eller marijuana. Och var fjärde har knarkat på krogen. Det visar en enkät med 446 hotell- och restauranganställda i Stockholm.

Publicerad 6 mars 2002

Undersökningen är en del i STAD-projektet som i samverkan med myndigheter och restaurangbranschen söker minska våld och skador kopplade till alkohol och narkotika på krogen.
”Allvarligt”, ”oerhört oroväckande”, ”vi måste strypa åtkomsten av narkotika” var några av den nye nationelle narkotikasamordnaren Björn Fries reaktioner när rapporten presenterades på onsdagen.
Resultaten ger en bild av krogvärld som flödar över av droger:
? 82 procent uppgav att de senaste halvåret sett narkotikapåverkade gäster.
? 46 procent hade sett personer knarka på krogen under det senaste året.
? 51 procent hade själva blivit erbjudna narkotika på krogen.
? 60 procent hade själva någon gång använt narkotika, främst olika cannabisvarianter men även kokain, amfetamin och ecstasy.
Björn Fries menade att det är en väldig skillnad i hur narkotikaproblemen ser ut i Stockholm och övriga landet men sa ändå, snett leende:
? Om man bär på en fördom att droger är frekventa på krogen så får man varmt på fötterna av det här.
Långt ifrån alla i undersökningen, bara 74 procent, tycker att lagen om att narkotikapåverkade ska avvisas från krogen är riktig. Ännu färre, 63 procent, anser att det ska vara olagligt att vara narkotikapåverkad. Enligt STAD:s projektledare Johanna Gripenberg uppgav några att ”det var helt ok att vara påverkad av vissa droger”. En attityd som citypolisens kroggrupp känner igen. Chefen Mikael Emesten:
? Jag ser ju att en väldigt stor del av dem min grupp frihetsberövar är anställda på krogen. Det kan vara allt ifrån restaurangchefer, till servitriser, vakter, hela spektrat.
När gruppen arbetar på söndagarna har majoriteten av de gripna missbrukarna koppling till krogvärlden. Mikael Emesten menar att många som vill festa på sin kanske enda lediga dag i veckan hellre använder narkotika än alkohol.
? Du får inte den här känslan av bakfullhet. Du kan i princip kliva iväg som vanligt till jobbet på måndagen.
Han säger att polisen har svårt att komma åt krogpersonal som säljer eller använder droger, det finns en stark kåranda.
? Alla vet vilka som håller på, vet vilka som säljer. Men hur många tjallar på en polare? På den som du jobbar bredvid?
Lennart Karlsson, ägare av bland andra Sturecompagniet, Tiger, Köket:
? Vi upplever, inte minst bland vår yngre personal, att man inte tycker det är så farligt: ”Herregud, att dra en lina?! Det gör väl alla??” Den här inställningen kan vi bara komma åt med utbildning.
I enkäten ges flera förslag på hur narkotikan kan bekämpas på krogen:
? Bort med så kallade drogbord och sniffytor som toalettlock.
? Begränsa toalettytorna till en person och förebygg därmed drogförsäljning.
? Obligatoriska drogtester av personalen.
? Vi löser inte det här genom övervakningskameror eller drogtester. Vi måste utarbeta en gemensam policy, säger Tomas Pettersson, på HRF:s Stockholmsavdelning.
? Våra medlemmar, liksom allmänheten, måste istället få klart för sig att det är en kriminell handling.
Förbundsordföranden John Herrström menar att obligatoriska drogtest inte löser några problem. Istället är det attityden som måste förändras.
? De här 82 procenten som har sett narkotikapåverkade på krogen – vad gjorde de då?! Det är den frågan vi måste ställa.

Fotnot:
I undersökningen deltog 446 hotell- och restauranganställda i Stockholm, 40 procent kvinnor och 60 procent män. Medelåldern var 27 år. Genomsnittlig branschvana sex år.
STAD-projektet startade 1995 och finansieras av Stockholms stad och landstinget. En del av syftet är att tillsammans med polis, branschorganisationer och berörda myndigheter få fram metoder för att förebygga alkohol- och drogproblem på krogen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här