Nyheter diskriminering

DO: Köksbiträde fick sparken för graviditet

När restaurangbiträdet berättade för chefen om sin graviditet erbjöd han henne stöd om hon ville göra abort. När kvinnan sade att hon tänkte behålla barnet fick hon sparken. Det menar DO, som nu stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 27 juni 2017
DO: Köksbiträde fick sparken för graviditet
Restaurangbiträdet fick sin provanställning avslutad efter att hon berättat om sin graviditet. Nu stämmer DO arbetsgivaren. Foto: Colourbox

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade arbetat på cateringfirman i Stockholmstrakten i en månad när hon fick reda på att hon var gravid. Några veckor senare berättade hon för sin chef. Enligt stämningen till Arbetsdomstolen blev hans reaktion inte den väntade.
– Arbetsgivaren ska då ha sagt att han skulle stödja henne om hon valde att göra abort. När hon meddelade att hon inte tänkte avbryta graviditeten, meddelade han att han tänkte avbryta hennes provanställning, berättar Karin Ernfors, ansvarig jurist på DO.

Restaurangbiträdet påpekade då att man inte får säga upp någon på grund av graviditet. Några veckor senare fick hon beskedet att chefen ändå bestämt sig för att avsluta hennes anställning.
– Skälet var att han tyckte att det inte ”klickade” mellan dem, och så tog han upp att hon vid ett tillfälle inte hade sjukanmält sig på rätt sätt, säger Karin Ernfors.

Kvinnan fick välja mellan att sluta direkt eller arbeta en månad med uppsägningstid. Hon ville dock inte ge besked direkt, utan först försöka skaffa ett annat jobb. Chefen reagerade då genom att säga: ”Nu när du är med barn, ska du ställa till det för en annan? Du är verkligen inte smidig på något sätt.” Detta samtal finns inspelat och åberopas som bevis mot arbetsgivaren.

Fakta: Diskriminering av gravida

Det är olagligt att missgynna gravida och föräldrar i arbetslivet. Förbud mot det finns i både diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Exempel på diskriminering kan vara att någon inte blir befordrad eller halkar efter i lön på grund av sitt föräldraskap eller graviditet. Det är inte heller tillåtet att säga upp någon av skäl som har med föräldraledighet att göra, det gäller även provanställningar. Den som känner sig diskriminerad och är medlem i facket kan vända sig till HRF. Även Diskrimineringsombudsmannen kan hjälpa till.

Diskrimineringsombudsmannen menar att kvinnan har missgynnats på grund av sin graviditet och kommande föräldraledighet.
– Vi gör gällande att han brutit mot både diskrimineringslagen och föräldraledighetslagens missgynnandeförbud, säger Karin Ernfors.

DO kräver ersättning för den ekonomiska skada restaurangbiträdet lidit av behandlingen. Dessutom bör hon få 100 000 kronor i kränkningsersättning, skriver DO.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här