Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Diskriminerad kock får 70 000 kronor

En kvinnlig kock fick höra att arbetet var för tungt och kallt och att det inte passade en kvinna. Kvinnan vände sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu har DO och företaget förlikats och kvinnan får 70 000 kronor i skadestånd.

Publicerad 1 juni 2010

Normal.dotm 0 0 1 202 1154 HRF 9 2 1417 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

En kvinnlig kock sökte jobb som styckmästarlärling på ett charkföretag i Stockholm. När hon ringde för att höra sig för om jobbet fick hon höra att det inte passade kvinnor. Arbetsgivaren uppgav att det inte fanns något omklädningsrum för kvinnor. Dessutom var det för tungt och kallt för att passa en kvinna.

Kvinnan berättade för arbetsgivaren att hon var van vid tuffa miljöer då hon jobbat som kock. Nu behövde hon hitta ett annat arbete eftersom hon blivit allergisk mot vissa livsmedel och inte kunde fortsätta att jobba i restaurangkök. Arbetsgivaren stod dock fast vid sin uppfattning.

Kvinnan vände sig då till facket, men eftersom arbetsplatsen låg utanför kollektivavtalsområdet, gick ärendet vidare till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
– Det är sällan vi ser så tydliga fall av diskriminering som detta, säger Anders Wilhelmsson som är jurist på DO och är den som drivit ärendet.
Bevisläget var också ovanligt bra i just detta fall.
– Arbetsgivaren upprepade sina åsikter i en radiointervju, så vi hade ett ovanligt tacksamt bevisläge, säger Anders Wilhelmsson.

Nu har DO enats om förlikning med företaget och kvinnan får 70 000 i skadestånd. DO anser att företaget utsatt kvinnan för könsdiskriminering.
Företaget medger att uttalandet var olyckligt. De har bett kvinnan om ursäkt och lovat att vidta de åtgärder som krävs för att likande händelser inte ska kunna inträffa igen.

Faktaruta

Under förra året utökades diskrimineringslagstiftningen. Tidigare omfattade den bara arbetssökande, men med förändringen kom lagen också att omfatta personer som gör förfrågningar om arbetet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här