Var det stöld när en diskare slängde en portion mat utanför arbetsplatsen? Och var den i så fall så allvarlig att den borde ha kostat honom jobbet? Den frågan ska Arbetsdomstolen ta ställning till i ett fall där HRF stämmer ett stort hotell i Malmö.
Det var en stressig höstdag på ett större hotell i Malmö.
Diskaren, som varit anställd i tio år, hade lagt undan en portion av kycklingrätten från personalens buffé. Tanken var att han skulle kunna sätta sig en stund senare och äta. Men den stunden kom aldrig. Mannen behövdes hela tiden i disken.
Vid passets slut, strax efter klockan 23, bedömde diskaren att maten som stått framme i fem timmar inte dög till att äta.
Eftersom sopkärlen var tömda ville han inte slänga maten där. Han ville inte att resterna skulle ligga över natten och riskera att börja lukta illa. I stället tänkte mannen att han skulle kasta maten i en soptunna utanför jobbet.
Problemet var att alla arbetsledare hade lämnat arbetsplatsen.
Därför kunde diskaren inte få ett skriftligt intyg på att det var okej att han tog med maten ut från arbetsplatsen, vilket krävs enligt företagets policy.
Anklagas för stöld
När diskaren kom ut dök en väktare upp. Uppgifterna om vad som hände går isär.
Enligt medlemmen hade han redan hunnit kasta matresterna i soptunnan när väktaren dök upp. Vakten är av en annan åsikt. Han säger att diskaren kastade ifrån sig maten när han fick syn på väktaren.
Dagen efter blev diskaren konfronterad av sin arbetsgivare som hävdade att han stulit från arbetsplatsen. Enligt arbetsgivaren skulle det normalt sett innebära polisanmälan, men företaget gav diskaren möjlighet att säga upp sig i stället, så skulle ingen anmälan göras.
– Jag tycker det är lite skandal faktiskt, att man hotar med polisanmälan för något som man inte ens har utrett om det verkligen är ett brott och som dessutom gäller ett så pass lågt värde. Det är ett otroligt tråkigt sätt att hantera situationen, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättskydd som driver ärendet för HRF:s räkning.
Kräver 200 000 kronor
Mattias af Malmborg säger att Arbetsdomstolen visserligen ser allvarligt på alla typer av stöld, och har fällt personer som stulit för så små belopp som 60 kronor.
Men situationen i det här fallet är extraordinär, anser han. Diskaren blev rädd för vad en polisanmälan skulle kunna innebära för honom. Enligt HRF och Mattias af Malmborg provocerade arbetsgivaren fram en egen uppsägning av diskaren.
– Jag måste någonstans tro att Arbetsdomstolen inte anser att han har gjort sig skyldig till ett brott. Han är trovärdig.
HRF kräver genom LO-TCO Rättsskydd att medlemmens uppsägning ogiltigförklaras och att företaget betalar ett skadestånd på 200 000 kronor för brott mot las, samt lön fram tills målet avgjorts.
Om domstolen ändå skulle komma fram till att det funnits skäl för uppsägning kräver förbundet sex månadslöner och 50 000 kronor i skadestånd.