Fråga om jobbet

Vem ska få jobba mer?

Publicerad 24 maj 2017

Fråga:Jag är anställd på 100 procent och har en ­kollega som är anställd på 70 procent. Är min chef tvungen att fråga min kollega först om hon vill jobba extra? Eller kan chefen fråga mig likaväl? Chefen säger att min kollega måste tillfrågas först, eftersom hon inte har en heltidstjänst. Jag har varit anställd i 15 år och min kollega i två veckor. Vad gäller? Kollektiv­avtal HRF-Visita finns.

Heltidsanställd

Svaret är äldre än ett år

Svar:Som svar på frågan så kan varken du eller din arbetskamrat arbeta extra. För den som är anställd på 100 procent (heltid) och arbetar utöver sin ordinarie schemalagda arbetstid, räknas den tiden som övertid och då ska övertidsersättning utbetalas. För den som arbetar 70 procent (deltid) och erbjuds att arbeta fler timmar, räknas det som mertid och mertidskompensation ska utbetalas. Övertid och mertid får inte schemaläggas.
När det gäller mertid är den frivillig för den anställde att arbeta. När det gäller att arbeta övertid så är den tvingande för den anställde. Det är alltså arbetsgivaren som beslutar om att beordra in dig på övertid eller tillfrågar din arbetskamrat om hen kan tänka sig att  arbeta mertid.
Det finns ingen regel om att en deltidsanställd ska tillfrågas i första hand, om inte anmälan till arbetsgivaren är gjord om att få utökad sysselsättningsgrad.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här