Vårt hotell ska bli rökfritt!
Ingen rökning på hotellets område eller på arbetstid! Rökarna känner stress.
Arbetslivsakuten rökstopp

Vårt hotell ska bli rökfritt!

Hotellchefen förklarar stolt att hotellet ska bli rökfritt. Ingen rökning på arbetstid och på hotellets område. Rökarna känner sig stressade, rökpauserna är deras andningshål. Hur blir det nu? Vad ska de göra?

Publicerad 22 september 2016

Svårare att styra vad en anställd gör på sin rast

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket
Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:
– Rökfria arbetsplatser och rökfri arbetstid blir allt vanligare på den svenska arbetsmarknaden. Ur ett arbetsrättsligt perspektiv kan arbets­givaren införa rökförbud för sin personal under arbetstid på och omkring arbetsplatsen. Däremot är det svårare för arbetsgivaren att lägga sig i vad den anställde gör på sin rast. Rasten är fritid och disponeras fritt av den anställde.

– Konsekvensen kan bli att den anställde blir tvungen att byta om och lämna hotell­området för att röka.
Ett tips för arbetsgivare som inför rökförbud är att subventionera rökavvänjnings­preparat och nikotinersättning under en tid för att förmå sina anställda att sluta röka. Rökfri arbetsmiljö är något alla tjänar på i längden.

Vi har rökfritt för både gäster och anställda

Anne Viklund, floor manager och tränare, Mornington Stockholm Bromma
Anne Viklund, floor manager och tränare, Mornington Stockholm Bromma

Anne Viklund, floor manager och tränare, Mornington Stockholm Bromma:
– Rökfritt är absolut rätt väg att gå, tycker jag. Vi började med det 2011. Det är inte tillåtet att röka på arbetstid eller på hotellets område, inte heller på våra terasser. Det gäller både anställda och gäster.
I början var vi väldigt bestämda och hårda. Vi säger fortfarande till, exempelvis om någon gäst står och röker vid entrén. Då säger vi att det går bra att gå ut till trottoaren, annars kommer det in röklukt samt att det inte ser inbjudande ut för våra hotellgäster då de kommer för att bo hos oss.

– Det är väldigt få gäster som har varit emot vårt rökförbud. I Sverige är det så ofta rökfritt, folk är vana.
När det gäller medarbetarna så var det som ofta med den typen av förändring. Någon kanske tänkte: ›Åh, måste man gå så långt bort.‹ Men samtidigt kan det vara en tankeställare: Vill jag gå utanför hotellets område för att röka eller ska jag kanske sluta? Det som är jobbigt kan i slutänden leda till något positivt.

– Det var folk som slutade röka hos oss, de fick erbjudande om hjälp från arbetsgivaren. Kan man få det gratis, då kanske man nappar. Vi jobbar nära andra, så man får också tänka på vad man kommunicerar om man luktar rök.

Stressa inte fram rökförbudet!

Cecilia Wikström, företagssköterska, Previa.
Cecilia Wikström, företagssköterska, Previa.

Cecilia Wikström, företagssköterska, Previa
– Jag tror det är viktigt att informera i god tid innan man inför rökfri arbetstid, att inte säga ›På måndag ska vi ha en rökfri arbetsplats!‹
I stället kan chefen säga: ›Om tre månader träder rökförbudet i kraft, vi kräver inte att ni ska sluta, men att ni ska vara rökfria på arbetstid. Nu har vi som arbetsgivare möjlighet att ge er hjälp, där ni kan få stöd att sluta röka om ni vill.‹
Medarbetarna har då tid på sig och kan bestämma: vill jag röka bara på rasten eller ska jag ta chansen att försöka sluta.

– Det är viktigt att medarbetaren känner ›Vi ska få rökfri arbetstid, det ska jag förhålla mig till.‹ Inte att chefen kräver att han eller hon ska sluta röka. Personer som röker behöver inte bli tillsagda. De vet att det är dåligt för hälsan och många har försökt sluta någon gång. Ju mer tid det finns desto bättre, att sluta röka kan vara en ganska lång process.
Vi har strukturerade träffar som leds av en företagssköterska med kompetens i rökavvänjning  där olika ämnen tas upp under tolv veckor.
Det som är bra med att träffas i grupp är att det går att få stöd av kollegor mellan träffarna om man har svårt att vara rökfri.

– Arbetsgivarens utmaning är att få med sig hela gruppen, chefen kan även vända sig till de rökfria och be om stöd: ›Nu har vi arbetskamrater som röker, om tre månader ska de inte göra det på arbetstid. Ni som är rökfria, hjälp till och stötta dem.‹
De anställda som tidigare slutat röka kanske kan dela med sig av sina erfarenheter. När under arbetsdagen är röksuget störst? Går det att ändra på något för att undvika situationerna?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här