Tio saker bara för deltidare
Fakta och tips speciellt för dig som jobbar deltid. Illustration: Annika Carlsson
deltid

Tio saker bara för deltidare

Lagar och regler utgår ofta från en heltidsanställning. Men i hotell- och restaurangbranschen är det vanligt att jobba deltid. Här är tio saker som är bra att hålla reda på för alla deltidare.

Publicerad 30 juni 2017

1 Tänk på procenten. Din arbetsgivare ska se till att du schemaläggs den tid du är anställd för och att du får den lön ni har kommit överens om. I kollektivavtalet Gröna riks är heltid 38 timmar per vecka för nattreceptionister, 40 timmar för övriga. Är du anställd på 32 timmar så motsvarar det 84 procent om du är nattis. För andra tjänster blir deltiden 80 procent.

2 Det här med ”mertid”. Om en arbetsgivare vill att en deltidsanställd ska jobba mer än schemalagd tid så kallas det mertid. Mertid är frivillig, om du tackar ja får du din vanliga timlön. Ni kan också komma överens om ersättning i ledighet, en betald ledig timme för varje mertidstimme. Om du jobbar så mycket mertid att din netto­arbetstid överstiger 10 timmar per dag så ska du få övertidsersättning.

3 Lista ut din rätt till extra ledighetsdagar. Regeln om röda dagar och extra ledighet är ganska komplicerad. Jobbar du i snitt fem dagar i veckan så tjänar du in extra ledighetsdagar som en heltidsanställd: När en helgdag infaller måndag–fredag och du arbetar, är ledig enligt schema eller har semester. Detsamma gäller för tre ”aftnar”: midsommar, jul- och nyårsafton. Det blir också en intjänad ledighetsdag om du arbetar på en röd lördag, en helgdag som infaller på en lördag. Den som jobbar färre än fem dagar i veckan i snitt tjänar bara en ledighetsdag om helgdagen/aftonen är måndag–fredag och på en dag då du arbetar. Deltidsanställda kan göra upp med arbetsgivaren om att få pengar i stället för ledighet.

4 Semestra som en heltid. Deltidsanställda har rätt till 25 semester­dagar, precis som heltidsanställda. Det finns två sätt att räkna. Vid »brutto­semesterberäkning« går det fem semesterdagar per frånvarovecka.  Men för deltidsanställda som jobbar färre än fem dagar i veckan i genomsnitt kan arbetsgivaren använda metoden netto­semesterberäkning i stället. Den som arbetar tre dagar i snitt per vecka får då 3/5 x 25 = 15 nettosemesterdagar.
Semestern läggs sedan ut på de dagar som skulle ha varit arbetsdagar. Den anställde får färre semesterdagar, men lika lång ledighet.

5 Semesterlön. Semester­lönen beräknas på det vi tjänar, den som jobbar deltid får därför lägre semesterlön än sin heltidskollega. Kollektivavtalets semester­lönegaranti gäller även deltidare, men beloppet räknas om.
I dag är summan 1 340 kronor per betald semesterdag för en heltidsanställd över 20 år. Den som exempelvis jobbar 80 procent tar 1 340 x 0,8 = 1 072 kronor.

6 Begär mer arbetstid – med lagens stöd. Om du vill gå upp i tid har du hjälp av lagen om anställningsskydd, Las. Lagen ger dig rätt att ansöka om förtur till ­utökad arbetstid. Den med längst anställningstid har företräde. Du måste själv anmäla ditt intresse till arbetsgivaren, skriftligt.

7 Jobbar du tillräckligt för a-kassa? För att få ersättning från a-kassan måste man klara det som kallas »ett arbetsvillkor« – jobba minst sex månader innan arbetslösheten och arbetet ska ha skett de 12 senaste månaderna. Men du måste också ha koll på antalet timmar. Reglerna säger att man måste ha jobbat minst 80 timmar per månad i sex månader. Alternativt 480 timmar i sex sammanhängande månader, men inte mindre än 50 timmar per månad.

8 Bättre villkor för deltidsarbetslösa. Från den 15 maj gäller en ny och bättre regel för dig som är arbetslös på deltid. Nu kan du få ersättning i kombination med deltidsarbete under maximalt 60 veckor under en och samma ersättningsperiod. Tidigare var detta ­begränsat till 75 ersättningsdagar.

9 Matrast och matavdrag. Om du i genomsnitt jobbar högst fyra timmar per dag så omfattas du inte av avtalets regler om kost och kostavdrag. För den som har en bruttoarbetstid om högst 4,5 timmar får måltidsrasten vara högst 30 minuter. Den som har längre arbetstid kan få en timmes rast utlagd. Måltidsrasten är den varianten som är schemalagd och har en bestämd längd. För måltidsuppehåll finns inga tidslängder.

Monica Zetterwall. Foto: Daniel Roos/PPM

10 Säkra pensionen. Om du arbetar deltid tjänar du in mindre pension. Men det går att förbättra läget, berättar Monica Zetterwall på Pensionsmyndigheten: – Den som tjänar mer kan föra över sin premiepension till den med lägre lön. Det är ett sätt att kompensera exempelvis om en jobbar deltid för att ta hand om barn. Det är enkelt att göra ändringen via en blankett som finns på pensionsmyndigheten.se. Det är också bra att logga in på sin minpension.se och få grepp om hur mycket pengar det handlar om. Många känner oro på grund av att de inte vet hur stor pensionen kommer att bli.
Det går också att öppna ett privat sparande. Det ska stå på den som är deltidsanställd, då undviker man att pengarna delas vid en eventuell skilsmässa.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här