Ta hem heltiden!
Det finns saker du kan göra för att öka möjligheten att få heltid. Illustration: Jenny Wallmark
Dina rättigheter MER ARBETSTID

Ta hem heltiden!

Har du deltid på pappret men jobbar heltid i praktiken? Så här kan du göra för att förvandla den ständiga mertiden till något tryggare.

Publicerad 7 mars 2019

1 Kolla timmarna. Gå tillbaka ett par månader och se hur mycket mertid du har arbetat. Har du genomgående arbetat många fler timmar än vad du är anställd för, kanske upp till en heltid? Då kan det anses vara bevisat att företaget egentligen skulle behöva mer personal.

2 Kontakta chefen. Vill du ha heltid behöver du berätta det för din arbetsgivare. Säg till muntligen men lämna även in blanketten »Anmälan och intresse av utökad arbetstid«. Den hittar du här.

3 Hänvisa till lagen. Enligt lagen om anställningsskydd § 25 a har den som jobbar deltid förtur till högre sysselsättningsgrad om arbets­givaren har behov av det. Den med längst anställningstid har företräde. Det kan finnas situationer då företrädesrätten inte gäller, till exempel om kvalifikationer saknas. Men har du klarat arbetsuppgifterna en längre tid är det svårt för arbetsgivaren att hävda att du inte är kvalificerad.

Det här är heltid

Heltid (100 %) är 40 timmars arbetsvecka i genomsnitt. För anställda som stadigvarande jobbar natt i hotellreception är heltid 38 timmar i genomsnitt. Detta enligt kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks.

4 Bevaka dina intressen. Håll koll så att arbetsgivaren inte anställer någon annan som saknar före­trädesrätt, i stället för att erbjuda dig en heltid.

5 Kolla schemat. Finns det allt oftare tomma rader i schemasystemet och pass som inte bemannas? Det är klara tecken på att det faktiskt skulle behövas mer personal. Kanske är det läge att påminna arbetsgivaren om blanketten du lämnade in?

6 Kontakta facket! Händer det inget trots att du ser att det finns behov? Kontakta Hotell- och restaurangfacket och be om hjälp. HRF har flera gånger sett till att medlemmar fått heltid, här berättar ombudsman Viktoria Melin om hur hon gjorde.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här