Skaffa dig koll på hängavtalet
Företag med få anställda kan ha hängavtal. Foto: Colourbox
Dina rättigheter KOLLEKTIVAVTAL

Skaffa dig koll på hängavtalet

Jobbar du på en arbetsplats med hängavtal? Den här varianten av kollektivavtal finns på lite mindre företag. Här är sex saker som är bra att veta!

Publicerad 14 april 2021

1 Tecknas direkt med facket. Arbetsgivare är ofta medlemmar i en arbets­givarorganisation. Då får de kollektivavtal automatiskt genom medlemskapet. Men det är möjligt att ha avtal ändå. Ett häng­avtal tecknas direkt mellan de anställdas fackliga organisation och arbetsgivaren. Det är vanligast på företag med få anställda.

2 Få skillnader. Hängavtalet hänger på ett annat avtal, som facket har förhandlat fram med en arbetsgivarorganisation. Det är samma försäkringspaket som gäller för de anställda, och de allra flesta avtals­paragrafer är identiska. På Hotell- och restaurangfackets område är det vanligaste häng­avtalet på Gröna riks­avtalet, HRF:s största avtal med Visita.

3 Annan lönetabell. Hängavtal har några egna skrivningar. I hängavtalet på Gröna riksavtalet är det en annan löne­tabell, och systemet med lokal lönebildning (pott) finns inte. Här är aktuella miniminivåer för månadslön och timlön.

  • Nattreceptionist. Utan yrkesvana: 24 389 i månaden, 148:73 i timmen. Sex års yrkesvana: 26 152 i månaden, 159:48 i timmen.
  • Lönegrupp 1. Utan yrkesvana: 24 389 i månaden, 140:98 i timmen. Sex års yrkesvana: 26 152 i månaden, 151:17 i timmen.
  • Lönegrupp 2. Utan yrkesvana: 23 083 i månaden, 133:43 i timmen. Sex års yrkesvana: 24 846 i månaden, 143:74 i timmen.

4 Gäller fullt ut. Vanliga kollektiv­avtal och hängavtal är lika bindande, alla regler i avtalen gäller. Ibland händer det att arbets­givare säger att de ”följer” ett kollek­tivavtal. Men det är inte samma sak som att ha ett giltigt avtal som man tecknat med facket.

5 Årsarbetstid och hängavtal. Arbetsgivare med stor variation mellan säsongerna vill ibland ha årsarbetstid för de anställda. Men om företaget har hängavtal så får man inte tillämpa årsarbetstidsavtalet som finns som bilaga till Gröna riksavtalet. Avtalet måste godkännas av HRF centralt efter att lokal överenskommelse gjorts, innan den kan tillämpas.

6 Det går att byta! Många nystartade företag börjar med att teckna ett hängavtal. När verksamheten och antalet anställda växer så ansöker man om medlemskap i en arbetsgivarorganisation.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här