Karensdagen vid sjukdom har ersatts av ett karensavdrag. Det kan verka lite krångligt, men är faktiskt enkelt. Här är några saker att tänka på.
1 Så säger lagen. Som anställd ska du ha sjuklön när du är sjuk. Men det finns en karens, en tid som du inte får betalt. Förut var karensen en arbetsdag, men vid årsskiftet ändrades detta till ett avdrag. Lagen säger att avdraget ska motsvara 20 procent av den genomsnittliga sjuklönen du skulle ha fått under en vecka. Hur det ska beräknas är upp till fack och arbetsgivarorganisationer.
2 Så säger avtalen. Tänk tid i stället för pengar. I det avtal som Hotell- och restaurangfacket har tecknat med i stort sett alla sina motparter, inklusive Visita, ska man tänka tid i stället för pengar. Avdraget blir alltså 20 procent av de timmar du skulle ha arbetat en genomsnittlig vecka, normalt enligt din avtalade sysselsättningsgrad.
3 Räkna så här. Om du i genomsnitt arbetar 40 timmar i veckan blir ditt avdrag åtta timmar, om du arbetar i genomsnitt 30 timmar är avdraget sex timmar. Om du arbetar 20 timmar är det fyra timmar och så vidare.
4 Börja räkna när du blir sjuk. Det är alltid de första frånvarotimmarna som är karens, oavsett om det är samma dag eller om det spiller över på dagen efter. Om du exempelvis har fyra karenstimmar och går hem från jobbet klockan 10.00, så ska du få sjuklön från klockan 14.00.
5 Vinn ibland, förlora ibland. Tanken är att det nya systemet ska vara mer rättvist och förutsägbart. Tidigare kunde du förlora en hel dags inkomst när du blev sjuk, oavsett om du skulle ha arbetat fyra eller tio timmar den dagen.
Nackdelen är att du i det gamla regelverket kunde få kortare karens om du blev sjuk sent på dagen. Med det nya avdraget är karensen alltid densamma.
6 Då gäller lagens beräkning. Om du arbetar på en avtalslös arbetsplats gäller helt enkelt lagens regler, i punkt 1. Samma sak om du jobbar på ett »serveringskonditori«, ett kondis som är anslutet till Livsmedelsarbetsgivarna. Det är den enda arbetsgivarorganisationen som Hotell- och restaurangfacket inte har tecknat avtal om karensavdrag med.
7 Om du inte är anställd. Om du inte har rätt till sjuklön från din arbetsgivare för att du till exempel är arbetssökande eller föräldraledig, så är det Försäkringskassan som hanterar karensavdraget. Avdraget om du blir sjuk motsvarar då en hel dag med sjukpenning.
8 Fråga om det känns svårt. Känns det ändå svårt att förstå? Kontakta din lokala HRF-avdelning och be om hjälp. Och tänk på att om allt fungerar ska du inte själv göra något, det är din arbetsgivare eller Försäkringskassan som ska sköta avdraget. Men det kan vara bra att kolla så att det blir rätt.