Prata lön som ett proffs
Dags för lönesamtal? Förbered dig med våra enkla tips! Illustration: Annika Carlsson
snacka cash

Prata lön som ett proffs

För många följer årets lönehöjning helt enkelt avtalet. Men för en del är det lönesamtal som gäller. Tillhör du dem? Här är några tips.

Publicerad 29 maj 2017

1 Förbered dig väl. Tänk igenom vad du vill ha sagt och vad du vill uppnå. Skriv en punktlista, och öva, öva, öva! Ta en kompis eller kollega till hjälp. Ju fler gånger du repeterar argumenten, desto självklarare kommer de att kännas. På en del arbetsplatser finns det en modell för pottförhandlingarna med färdiga lönekriterier. Finns det så läs in dig och fundera ut vad du ska säga.

2 Sätt ett mål. Kolla hur lönerna ligger på din arbetsplats eller på din avdelning och jämför med hur du ligger till. Snacka ihop er i klubben, om det finns en sådan, eller med kollegorna. Det är bara arbetsgivaren som tjänar på att ni inte känner till varandras löner.

3 Skryt. Har du gjort något extra bra, lärt dig något nytt, gått en kurs eller tagit mer ansvar? Var inte rädd för att skryta. Förutsätt inte att chefen har koll på allt bra du har gjort under året.
4Värna kollektivet. Du ska absolut berätta vad du själv är bra på, men tala inte ner dina kollegor. Det tjänar ingen på. Låt inte arbetsgivaren spela ut er mot varandra.

5 Kräv friska pengar. Lönehöjningarna som står i kollektivavtalet är den lägsta nivån. Det finns inget som säger att arbetsgivaren inte får ge er mer pengar än avtalets höjning eller skjuta till extra vad som finns i potten. Det är inte säkert att det lyckas, men det är helt klart värt ett försök.

Riktlinjer i avtalet

I kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks, finns en bilaga om individuell lönesättning. Där finns bland annat förslag på vilka kriterier en anställd ska bedömas efter.

6 Fokusera på grejen. Finns det problem på arbetsplatsen eller är du missnöjd med något? Lämna det utanför, nu är det bara din lön som gäller. Om chefen börjar prata om annat så försök styra tillbaka samtalet till lön. Be om ett separat möte för att prata om de andra sakerna, och om det inte funkar – prata med förtroendevalda eller din avdelning.

7 Ta hjälp. Känns det läskigt? Du kan be att få ha med dig en facklig ­rep­resentant till lönesamtalet. Kom ihåg att många chefer också tycker att det är läskigt med löneförhandlingar, det kan hjälpa.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här