Plocka fimp? Nej tack!
Plocka fimp, usch! Illustration: Jenny Wallmark
Arbetslivsakuten ARBETSUPPGIFTER

Plocka fimp? Nej tack!

Suck! Nicole nyper ännu en fimp med plockpinnen. Frukostvärdinnorna har fått en ny arbetsuppgift: att snygga till precis vid entrén. Nicole hinner visserligen, men plocka skräp och skrapa snöslask? Det var inte vad hon tänkt sig när hon tog jobbet. Ska det vara så här?

Publicerad 5 mars 2019

Försök att lösa det smidigt!

Paul McDonald. Foto: Privat

Paul Mc­Donald, förtroendevald, Hotell- och restaurangfacket

– Nicole skulle kunna börja med att kolla om det är någon annan i gruppen som kan tänka sig att göra det här. Förmodligen är det fler som börjar jobba tidigt.
Hör med kollegorna: ›Om jag kör i gång med frukosten direkt, är det någon annan som kan tänka sig att gå ut och plocka?‹
Det kan finnas någon som tycker att det är okej och vill ha lite utomhusluft. Eller erbjud dig att vakta receptionen några minuter, nattreceptionisterna kanske känner att de behöver röra på sig?

– Försök att inte göra en stor grej av det, utan lösa det smidigt. Sådana här smågrejer kan bli en fråga om makt. Om du vänder dig till din chef kan chefen säga ›Nej, jag har sagt till dig att DU ska göra detta.‹
Allt måste göras av någon, och denna någon kan vara du. Det kanske inte är så trevligt, men det tar bara några minuter.

– Sedan har det blivit väldigt populärt att skriva ›hotellmedarbetare‹ på anställningskontrakt har jag förstått. Och då är arbets­området väldigt brett. Man kanske blir anställd för en sak men kan plötsligt bli satt på att städa i ­receptionen eller köra disken.

De där sysslorna finns i alla yrken

Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

Susanne Bali, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

– Jag tror att alla ibland känner igen sig i det Nicole tänker. I alla yrken finns de där små arbets­uppgifterna som kan få en att sucka. Trots det är det så att de sysslorna finns, mer eller mindre tydligt beskrivna.

– Ett exempel är just att man hjälps åt på en arbetsplats och håller lokalerna snygga. Det är ett schyst förhållningssätt, både mot varandra som kollegor och mot dem man möter utifrån under arbetsdagen.

– Men även rent formellt så finns det i de flesta fall en arbets­skyldighet på hela avtalsområdet i kollektivavtalet Gröna riks. Det betyder att de yrken eller arbetsuppgifter som finns reglerade i kollektivavtalet kan fördelas mellan de anställda arbetarna på ­arbetsplatsen.

Var en förebild, chefen!

Pierre Schou. Foto: Privat

Pierre Schou, konsult, psykolog och ekonomie doktor

– Om Nicole hade blivit informerad i förväg hade det inte varit något större problem. Vid en nyanställning ska arbetsgivaren tydligt förklara vilka förväntningar som finns och att arbetsuppgifterna kan förändras.

– Det finns några knep att ta till som chef när man ska införa nya arbetsuppgifter, framför allt om det rör sig om tråkiga sådana.
Det första är att ha en genomgång och förklara hur det ligger till. Få de anställda att känna delaktighet och fråga hur de tycker att saken ska lösas. Inte bara kommendera: ›Ni ska plocka fimpar nu!‹ Förklara att nu måste vi hjälpas åt så att inte gäster vänder i dörren. Beskriv uppgifterna så att det framgår att de hänger ihop med ett högre syfte – att behålla och locka gäster.

– När arbetet är i gång ska chefen självklart visa empati för de tråkiga arbetsuppgifterna. Fråga hur det känns, om det behövs några hjälpmedel. Nicole ska känna att hon blir lyssnad på.

– Mitt tredje tips är att låta anställda själva lösa uppgiften så långt det är möjligt. Chefens hårda styrning kan göra den tråkiga arbetsuppgiften ännu mer outhärdlig. Jag rekommenderar att göra de tråkiga arbets­momenten först, då finns det något roligt att se fram emot efter det tråkiga.

– Slutligen är det viktigt att chefen fungerar som förebild för sina anställda. Om chefen själv hjälper till och utför tråkiga arbetsuppgifter, ­exempelvis plockar eller städar, så ser personalen att det här är något som gäller oss alla.«

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här