Fråga:Jag undrar om lönerevisionen i kollektivavtalet räknas som lönehöjning? Jag har mer än sex års erfarenhet och min lön ligger ett par hundralappar över minimilönerna i avtalet. Arbetsgivaren höjer enligt avtalet varje år, lite mer än 500 kronor. Är det den enda ökningen man kan få? Eller kan man själv begära löneförhöjning om man tycker att man ska ha mer än minimihöjning?
C
Svar:Löneutrymmet för utgående löneökningar 2019 genererar 560 kronor i månaden per heltidsanställd eller 3:24 kronor i timmen.
Arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal mellan Visita och HRF har möjlighet att efter lokal förhandling med HRF fördela 60 procent av löneutrymmet i en lokal pott.
I så fall utgör den generella löneökningen 224 kronor i månaden eller 1:30 kronor i timmen, vilket också är en individgaranti. Resterande del, 336 kronor i månaden eller 1:94 kronor i timmen, utgör en lokal pott som arbetsgivaren har en möjlighet att fördela lokalt på arbetsplatsen.
Principen är att alla som är anställda över revisionsdatumet den 1 april 2019 omfattas av pottfördelning och att dessa personer också bidragit till potten.
Arbetsgivare som inte begär förhandling om det lokala löneutrymmet ska betala ut hela den generella löneökningen per individ enligt första meningen ovan.
Kollektivavtalet reglerar lägsta lön. Det finns alltså inget hinder att enskilt förhandla sig till en högre lön. Det finns heller inget hinder att arbetsgivaren bidrar med egna pengar till att göra den lokala potten större och på så sätt fördela ett större löneutrymme än vad kollektivavtalet anger.
Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket