Fråga om jobbet

Okej med vändpass?

Publicerad 16 maj 2016

Fråga:Jag har nyss börjat som receptionist på ett stort hotell. I receptionen jobbar man antingen 07.00 –15.30 eller 15.00–23.00. Jag har sett på schemat att det är väldigt många så kallade »vändpass«. Man jobbar kvällspasset ena dagen och går på igen 07.00 dagen efter och jobbar åtta timmar. Är det okej att jobba så? I kollektiv­avtalet står det klart och tydligt att det ska vara minst elva timmars dygnsvila, men när man jobbar vändpass blir det endast åtta timmar. Jag har tidigare jobbat på hotell, men det var ett litet ställe som inte hade samma arbets­tider, så det här är nytt för mig. Min nya arbetsplats har Visitas kollektiv­avtal.

Linn

Svaret är äldre än ett år

Svar:Förläggningen av arbets­tid kan vara lite komplicerad på arbetsplatser där arbetstiden är förlagd över dygnets alla 24 timmar. Jag ska försöka reda ut de olika begreppen som finns i kollektiv­avtalets kapitel om arbetstid.
När det gäller dygns­vilan så är det precis som du säger att den ska vara elva timmar. Dygnsvilan är inte samma sak som nattvila och kan därför inträffa med elva timmars sammanhängande tid inom varje dygn om 24 timmar. Varje dygnsbryt är personligt och ska framgå av ditt schema. Dygnsbrytet för varje enskilt anställd ska tillämpas konsekvent. Uppehållet mellan två arbetspass ska vara minst sex timmar med undantag för regeln om indelning i vakter enligt ­kollektivavtalet HRF-Visita punkt 6, 8 §, Kap 3.
För att besvara frågan om det är en kollektivavtalsriktig ­schemaläggning skulle vi behöva se ditt schema. Där ska det framgå var ditt personliga dygnsbryt samt veckobryt ligger.

Mikael Berge, ombudsman, HRF

    Skicka en fråga till oss

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Telefon

    Ditt meddelande

    Läs mer här

    Fråga om jobbet.
    100
    Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

    @hotellrevyn

    Vi finns där du finns
    Fråga om jobbet.
    100
    Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

    Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

    Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här